L'escriptora Ana Maria Matute té des d'aquest dissabte, 22 de gener, un carrer amb el seu nom a la seva ciutat natal, Barcelona, a la frontera entre els districtes de Gràcia i Horta-Guinardó.

Segons ha informat el consistori barceloní, el nom complet de l'escriptora, Ana Maria Matute Ausejo, substituirà el de Ramiro de Maeztu, que "formava part del nomenclàtor franquista".

El canvi de nom d'aquest carrer, situat a la frontera dels districtes de Gràcia i Horta-Guinardó, permetrà "avançar en la feminització del nomenclàtor de la ciutat", ha valorat el consistori.

L'elecció del nom de Matute per donar nom al carrer està motivada perquè en els últims anys de la seva vida va residir en Can Baró.

En l'acte oficial de canvi de nom del carrer, l'alcaldessa Ada Colau ha destacat que Ana María Matute va ser una "autora profundament barcelonina que va donar a conèixer la ciutat al món", i ha reivindicat la importància de feminitzar el nom dels carrers de la ciutat.

Ana María Matute Ausejo (Barcelona, 1925-2014), va ser una de les veus més personals de la literatura espanyola del segle XX, amb obres com "Los Abel", "Primera memoria", "Los soldados lloran de noche", "Olvidado rey Gudú o "Aranmanoth", entre moltes altres.

Entre els guardons literaris que va rebre hi ha el Premi Planeta, el Premi Nacional de Crítica i Literatura, el Premi Nadal, el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles i el Premi Miguel de Cervantes.