La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha assegurat que no té responsabilitats sobre els sous que cobren funcionaris sense treballar a la cambra, destapats pel diari Ara. Borràs ha afirmat aquest dilluns a TV3 que ja s'ha "corregit" el règim de "llicència per edat", al què es poden acollir els funcionaris de més de 60 anys i que en porten més de 15 a la cambra fins a la jubilació.

El Parlament paga 1,7 MEUR anuals a treballadors que ja no hi treballen des del 2008, quan es va instaurar la figura. L'actual Mesa, després que l'Ara fes la petició a l'abril, ha introduït reformes que es van aprovar a la darrera reunió del 2021 per modificar la llicència de la figura, que es manté, i contribuir a la "contenció econòmica" de la cambra.

Benach: "El context del 2008 no és el del 2022"

Més reaccions per la notícia que ha destapat l'Ara sobre els 1,7 MEUR anuals que paga el Parlament a funcionaris que ja no hi treballen, i tenen més de 60 anys. Ernest Benach (ERC) era el president de la cambra el 2008, quan la Mesa va aprovar, per unanimitat, crear aquesta figura de les llicències per edat. En declaracions a TV3, Benach ha argumentat que llegir una notícia del 2008 amb els ulls del 2022 "no és exacte" i que el "context" ha canviat "moltíssim". L'expresident del Parlament ha recordat que crear aquesta figura era acceptable fa 14 anys, i que segurament les persones que ho van avalar aleshores, ara ja no prendrien la mateixa decisió.

Benach ha recordat que a l'administració pública la prejubilació "existeix", i que el comitè d'empresa del Parlament del 2008 ho va presentar com una cosa "a tenir en compte".

Roger Torrent evita valorar aquestes pagues

El conseller d'Empresa i Treball i expresident del Parlament, Roger Torrent, ha evitat valorar la notícia. En un acte a l'empresa TAG Automotive de Terrassa, Torrent ha assegurat que no havia pogut llegir les informacions en detall, descartant fer-ne cap valoració. "Pel que fa a salaris, en l'anterior etapa del Parlament vam promoure que no s'apliqués l'increment previst en el sou dels diputats i que a més es fes una donació davant la situació de covid", ha puntualitzat en una atenció als mitjans de comunicació.

Els comuns demanen explicacions a Borràs: "És una situació escandalosa"

Els comuns han denunciat "la situació escandalosa" que el Parlament pagui 1,7 MEUR anuals a funcionaris que ja no hi treballen i tenen més de 60 anys, i han reclamat explicacions a Laura Borràs. La diputada al Congrés Aina Vidal ha demanat que s'aturin els pagaments i que Borràs detalli en l'àmbit parlamentari els criteris que han portat la cambra a "generar aquests privilegis". D'altra banda, Vidal ha reclamat a ERC que doni suport a la reforma laboral i no jugui a ser "l'enfant terrible". També ha carregat contra Pere Aragonès per "despatxar amb dues vaguetats estúpides" la reforma laboral.