L'arquitecte barceloní Ricardo Bofill Levi ha mort aquest divendres als 82 anys, segons ha informat el seu estudi en un comunicat.

Nascut el 5 de desembre de 1939, es va formar com a arquitecte a l'ETSAB i a la Universitat de Ginebra i ha creat al voltant d'un miler d'obres en 40 països.

Es va formar a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB), que el va nomenar doctor 'honoris causa' el setembre passat. Bofill va impulsar un miler de projectes en una quarantena de països, com l'Hotel Vela, el Teatre Nacional de Catalunya o la terminal 1 de l'aeroport, el parque Manzanares de Madrid, la seu corporativa de Shieido Ginza o la de Cartier a París. El comiat públic tindrà lloc el 26 i 27 de gener al Taller d'Arquitectura, on amics i admiradors podran retre-li un homenatge

En plena dictadura, Bofill va ser expulsat el 1957 de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura per la seva militància política, ja que era membre del PSUC. Va ser aleshores quan va marxar a Suïssa per continuar els seus estudis a la Universitat de Ginebra, on es va graduar.

El 1963 funda el Taller d'Arquitectura amb un equip multidisciplinar format no només per arquitectes, sinó per altres professionals i artistes, com el crític literari Salvador Clotas, el poeta José Agustín Goytisolo o l'economista Julia Romea. Els seus dos fills, Ricardo Emilio i Pablo, dirigeixen l'oficina des de fa anys. Actualment, hi treballen més de cent professionals de trenta nacionalitats diferents

Des dels conjunts d'habitatges col·lectius dels primers anys, com els reconeguts Walden 7 i la Muralla Roja, fins a infraestructures com la nova terminal de l'Aeroport del Prat, la Universitat Mohammed VI amb seus a Ben Guerir i Rabat, Ricardo Bofill ha destacat per qüestionar l'arquitectura des de la base. Entre el seu llegat també hi ha la seu d'INEFC i la terminal 1 de l'aeroport, a Barcelona; l'edifici d'apartaments Walden de Sant Just Desvern; els jardins del Túria de València, el Citadel Center de Chicago, el barri d'Antigone de Montpelier, o el Casablanca Twin Center, a la ciutat marroquí de Casablanca.

Durant la seva trajectòria, Bofill ha rebut nombrosos premis, com la creu de Sant Jordi l'any 1993. S'hi sumen el Vittorio de Sica Arquitectura Prize i la distinció 'honoris causa' per les universitats d'Hamburg, a Alemanya, i Metz, a França. A més ha estat guardonat per l'Ordre des Arts et des Lettres de París, a França; l'Académie Internationale Philosophie de l'Art de Berna, Suïssa, l'American Society of Interior Designers de Nova York.

El món polític, cultural, universitari i de l'arquitectura plora la seva mort

El món polític, cultural, universitari i de l'arquitectura ha mostrat el condol per la mort aquest divendres de l'arquitecte Ricardo Bofill als 82 anys. Des del president de la Generalitat i la consellera de Cultura al TNC o diferents universitats, les xarxes socials s'han omplert aquesta tarda de missatges en record d'un dels exponents més coneguts de l'arquitectura de Catalunya arreu del món. Tots plegats n'han destacat una obra que ha transcendit internacionalment, amb elements destacats com l'edifici Walden 7, l'Hotel Vela o el Teatre Nacional, i que va explorar nous llenguatges en la seva disciplina. També se n'ha destacat que va situar Barcelona entre les ciutats líders en arquitectura moderna i contemporània.

El món polític ha expressat de manera massiva el condol per la mort de Bofill, amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al capdavant, que ha mostrat el condol a la família i amics i ha destacat la mirada "cosmopolita" de l'arquitecte. Alhora ha afirmat que el seu llegat serà recordat "dins i fora del país".

També hi ha hagut reconeixements a títol personal, de nombrosos arquitectes o periodistes. Marc Darder, arquitecte i doctor en Urbanisme per la UPC, ha considerat, per exemple, que Bofill va ser una figura "cabdal" de l'arquitectura moderna catalana, alhora que "experimental, atrevit, arriscat, incòmode, polièdric i provocador". Darder ha lamentat que "malauradament, no sempre ha gaudit del reconeixement que mereixen els grans".

Fora de l'àmbit de l'arquitectura, també ha expressat el condol per la mort de Bofill Maria Eugènia Gay, degana de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona, que l'ha qualificat d'arquitecte "irrepetible" i de català "universal".

També ha lamentat la mort de l'arquitecte Òmnium Cultural, el TNC, l'Institut Ramon Llull o l'Ateneu Barcelonès, així com l'Ajuntament de Sant Just Desvern o l'alcalde de Matadepera, entre d'altres.