La Generalitat ha reduït a 7 dies l'aïllalment dels treballadors de residències que han donat positiu però que en les 72 hores prèvies a completar el setè dia no tenen símptomes i una PCR negativa. Així ho reflecteix la nova adaptació del protocol de gestió de casos a les residències, publicat amb data del 7 gener. La directora general d'Autonomia Personal i la Discapacitat, Montserrat Vilella, ha explicat a Catalunya Ràdio que s'està estudiant també com gestionar la situació pel que fa als residents, tot i que això no vol dir que també s'aposti per escurçar quarantenes. En tot cas, el nou document recull que els residents amb malaltia lleu podran rebre visites de familiars al setè dia si tenen una prova negativa i no presenten símptomes.

Actualment hi ha 2.080 professionals positius per covid, el 4,4% del total, i 1.487 residents. La directora general ha reconegut que l'alta incidència de la variant òmicron fa que les residències acabin patint pel que fa al personal. Atenent que la nova variant té característiques diferents, i seguint el que ja s'ha fet en altres àmbits, Salut i Drets Socials han reduït les quarantenes dels treballadors positius, passant de 10 a 7 dies sempre i quan es compleixin certs requisits. Tot i això, el protocol estableix que fins a 10 dies des de l'inici de símptomes s'haurà de fer vigilància "activa".

Pel que fa als professionals que siguin contacte estret, estiguin o no vacunats, se'ls faran PCR seriades els dies 0, 4 i 10. Si els resultats són negatius i no presenten símptomes, podran continuar treballant. En el cas dels residents, Vilella ha explicat que també està sobre la taula estudiar si es poden aplicar o no canvis o altres mesures.

Ha dit que l'objectiu és trobar el "difícil" equilibri entre la protecció a la vida i el benestar emocional. Drets Socials té previst treballar aquesta qüestió amb experts i el Departament de Salut. Visites als residents al setè diaLa nova adaptació del protocol recull que els residents amb malaltia lleu i sense immunosupressió que estan en zona vermella, el dia 7 del seu aïllament i sempre que no hagin tingut símptomes el tres dies previs i obtinguin un negatiu en una PCR, podran rebre visites de familiars amb cita prèvia. Aquestes visites s'hauran de fer en un espai individualitzat i els residents continuaran en zona vermella fins al desè dia, sempre que no presentin símptomes.