La marató de donació de sang de Catalunya arrenca aquest amb l’objectiu d’aconseguir 10.000 donacions i recuperar unes reserves que són molt baixes, i amb l’ambició també de captar els joves perquè agafin el relleu de donants habituals que, per edat o malaltia, ja no poden participar-hi.

En un acte telemàtic, els alcaldes de Barcelona, Ada Colau; Girona, Marta Madrenas; Lleida, Miquel Pueyo, i Tarragona, Pau Ricomà, han presentat la marató, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST) entre el 8 i el 15 de gener.

‘Donar sang és donar vida’, ha destacat Colau, que ha explicat que, a més dels punts habituals de donació de la marató –els principals hospitals–, en aquesta ocasió s’afegirà la seu central de la Universitat de Barcelona.

Reserves baixes

En la setmana de durada de la marató, els organitzadors esperen recuperar les reserves, que són molt baixes després de les vacances de Nadal i en un moment de rècord de contagis de la covid.

«La nostra situació de reserva és sincerament baixa», ha lamentat el director del BST, Francesc Gòdia, que ha indicat que, al factor de les vacances que sempre fa disminuir les donacions, s’hi afegeix aquest any les freqüents anul·lacions de cites prèvies perquè els donants donen positiu de covid o són contacte estret, i llavors han d’esperar un mes.

Si bé les reserves habituals de seguretat del BST són 10.000 unitats, actualment disposa de la meitat, ha precisat Gòdia.

Tot i que la situació de les reserves és dolenta en aquests moments, en el conjunt del 2021 –any en què s’ha recuperat l’activitat quirúrgica i la demanda de sang– hi ha hagut més donacions que el 2019, abans de la pandèmia, concretament 11.000 més.

Relleu generacional

A més de remuntar la situació de les reserves, el BST persegueix un altre objectiu: assegurar el relleu generacional de donants habituals que, per edat o malaltia, deixen de donar (unes 20.000 persones a l’any).

«Volem incorporar més gent jove a la població de donants», ha destacat Gòdia, que ha remarcat que l’objectiu de la marató és aconseguir 10.000 donacions en total i que 2.000 d’aquestes siguin de primers donants.

En aquest sentit, el BST ha llançat una campanya que anima els joves a formar part de la Generació D (generació donant) que no té una edat en concret però comparteix el compromís amb la solidaritat i l’altruisme, ha explicat.

‘Influencers’ com Long Li Xue, Berta Aroca oi Rustem ja s’han animat a formar part de la Generació D i donaran sang per primera vegada en aquesta marató, per animar altres joves a fer el mateix.