La Generalitat distribuirà copes menstruals i altres productes d'higiene menstrual reutilitzables en alguns instituts catalans per a una prova pilot que iniciarà a la primavera, per planificar i valorar una mesura que vol garantir l'equitat menstrual i estendre a tots els centres de Catalunya el curs vinent.

La consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge, ho ha anunciat en una entrevista d'Europa Press, com a mesura d'equitat que reconeix el cost afegit durant anys "pel simple fet de menstruar", i ha reivindicat que el Govern central apliqui un IVA reduït o superreduït a aquests productes.

Les copes menstruals es repartiran amb informació "sobre el mateix cos, sobre la menstruació i vinculat als drets sexuals i reproductius", que l'Executiu català vol garantir amb l'Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius -que lidera Verge i uneix vuit conselleries més- en diferents fases, i aquesta mesura és una d'elles.

La consellera ha detallat que estan treballant en aquesta mesura amb fins a quatre conselleries, entre elles Acció Climàtica --perquè són objectes mediambientalment sostenibles-- i Educació, perquè els centres que participin en la prova siguin representatius de la diversitat territorial.

Joves i violència masclista

Verge ha reconegut que cal treballar en la franja d'edat més jove perquè les violències masclistes també es canalitzen mitjançant les xarxes socials o les aplicacions de missatgeria mòbil amb formes com el 'sexting', l'extorsió i l'assetjament sexual, i ha qualificat la tecnologia com a arma de doble tall perquè també contribueix a la conscienciació social.

Sobre la mateixa franja d'edat, ha insistit a evitar que la pornografia sigui un referent de sexualitat en la gent jove, i que tinguin informació veraç per saber com protegir-se de malalties de transmissió sexual, d'embarassos i "puguin tenir relacions sanes i basades en la igualtat".

La Conselleria d'Igualtat i Feminismes treballa amb Educació en la revisió del programa 'Coeduca't' perquè l'educació sexoafectiva comenci des de l'educació de 0 a 3 anys amb una implementació progressiva.

A això se suma el pla d'escoles lliures de violències impulsat per Educació, amb què s'ha desenvolupat una aplicació web perquè tan menors com els adults del seu entorn puguin denunciar una situació d'abús sexual infantil.

Prevenció i sensibilització

La consellera creu que la prevenció de la violència és l'eina indispensable: "Hi ha hagut esforços parcials i no una planificació estratègica en l'àmbit de país", i ha assegurat que ara des del Departament treballen en aquesta direcció.

Sobre els primers mesos de legislatura, ha dit que "s'ha preparat una estructura per a un departament que pugui durar anys, que tingui capacitat de dissenyar una estratègia de país", iper tant, s'han assentat les bases, i ha confiat que els Pressupostos de 2022 tindran molta capacitat d'implementar aquest projecte polític.

Verge ha apel·lat especialment als homes en la corresponsabilitat d'erradicar les violències masclistes i a ser part activa del treball de fons de deslegitimació de la violència: el Departament impulsarà campanyes relacionades amb la masculinitat igualitària, la paternitat, les cures, i fins i tot estereotips i prejudicis que "limiten la possibilitat --dels homes-- de ser de forma lliure".