El Bisbat de Solsona informa que Xavier Novell ja no pot exercir les funcions de bisbe

Després de casar-se, tot i mantenir la condició, no podrà administrar els sagraments o fer qualsevol activitat magisterial

Xavier Novell durant una entrevista amb l'ACN l'any 2012

Xavier Novell durant una entrevista amb l'ACN l'any 2012 / ACN

Redacció / ACN

El Bisbat de Solsona ha informat aquest dissabte en una nota informativa que Xavier Novell ja no pot exercir les funcions de bisbe després de casar-se pel civil amb l'escriptora Sílvia Caballol.

En aquest nota, el Bisbat explica que Novell manté la seva condició de bisbe, però que, en aplicació del Codi de Dret Canònic de l'Església Catòlica, no pot desenvolupar cap de les funcions que se'n deriven.

Entre d'altres, administrar els sagraments i qualsevol activitat magisterial, tant en públic com en privat. Novell va fer pública la seva renúncia el 23 d'agost al·legant motius "estrictament personals", però dies més tard es va fer públic que el motiu de la renúncia era que mantenia una relació sentimental.

Segons explica el Bisbat, després que Novell hagi contret matrimoni a Súria el passat 22 de novembre, s'aplica "de forma automàtica" el que preveu el cànon 1394.1 del Codi de Dret Canònic de l'Església Catòlica, que estipula que "el clergue que atempti matrimoni, encara que sigui només civilment, incorre en suspensió latae sententiae", és a dir, automàtica.

Així, li queden prohibits "tots els actes de la potestat de l'orde, els actes de la potestat de govern i l'exercici de tots els drets i funcions inherents a l'ofici episcopal, sense excloure altres possibles conseqüències que poguessin seguir-se canònicament".