Des que va obrir, el juliol de 2020 a Tarragona la unitat integrada d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals ja ha atès més de 200 menors de 18 anys. Barnahus (casa dels nens, en islandès) és un model d'atenció als abusos contra la infància promogut per Save the Children i que és habitual als països nòrdics. El servei, pioner a l'Estat, aplega en un sol espai diferents recursos i un equip professional pluridisciplinar per evitar que les víctimes d’abusos sexuals hagin de recórrer les diverses instàncies que intervenen en aquests casos. Tal i com explica la consellera de Drets Socials, Violant Cervera: “Es tracta d’un recurs que posa l’infant víctima d’abusos sexuals al centre, perquè permet treballar en un espai amable, tots els serveis d’atenció que necessita. Son els diversos actors (Mossos, Justícia, Salut, etc.) els qui es desplacen a aquest espai, en comptes de fer anar al nen o nena a diversos recursos”, ha subratllat Cervera. D’aquesta manera, la víctima només ha d’explicar els abusos que ha patit una vegada, a un únic professional que s’encarrega exclusivament del seu desenvolupament i recuperació, evitant així la revictimització a través de la coordinació de totes les parts implicades en el procés i d'oferir al nen o nena un entorn agradable, que evitarà que es reobrin les ferides i facilitarà la seva recuperació. 

Centre Barnahus Tarragona Cedida per la Generalitat de Catalunya

Des que va obrir la primera unitat integrada d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals a Tarragona, s’ha triplicat la detecció de menors víctimes d’abusos sexuals a Tarragona respecte la mitjana catalana, no és que a Tarragona hi hagi més agressions sexuals a menors, és que ara gràcies a Barnahus es detecten més. Aquest augment de la detecció és gràcies a la feina de prevenció i detecció de les situacions d'abús així com de la mirada multidisciplinari i interdepartamental amb que treballa l’equip de la unitat integrada d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals del Departament de Drets Socials.

Vist els bons resultats del centre a Tarragona, i per tal de continuar treballant per millorar la prevenció i la detecció dels abusos sexuals a menors i evitar la revicimització dels infants i adolescents víctimes d’aquests abusos, el Departament de Drets Socials estendrà la xarxa d’unitats integrades d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals a tot el territori, amb un total de 13 centres, almenys un per vegueria.

El centre té l'aspecte d'una llar perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable. Hi ha sales d'espera separades per protegir la privacitat de l'infant i equipades amb mobles, joguines, revistes, llibres, etcètera adients a l'edat i necessitats dels usuaris petits i grans. Totes les habitacions del servei estan insonoritzades i són accessibles i es garanteix el servei de traducció quan sigui necessari. Al centre hi treballa a temps complet un equip psicosocial, més altres professionals que s'hi desplacen quan cal o que hi connecten per videoconferència per evitar que sigui la víctima i la seva família qui hagi de recórrer les distintes instàncies que intervenen en aquests processos.

Centre Barnahus Tarragona Cedida per la Generalitat de Catalunya