El Govern ha anunciat que a partir de divendres ampliarà al 100% l'aforament de pavellons esportius i augmentarà al 80% el de les discoteques, un pas més en la desescalada en un moment en el qual la Covid segueix sota control, encara que amb un lleuger repunt de les dades de l'epidèmia.

Catalunya manté controlada l'epidèmia en nivells de risc moderat encara que ha trencat la tendència descendent i ha tornat a créixer el risc de rebrot, la velocitat de transmissió del virus i el nombre de visites de malalts de Covid als ambulatoris.

Segons les dades d'incidència actualitzades aquest dimarts pel Departament de Salut, avui hi ha 343 persones hospitalitzades, dues menys que ahir, de les quals 93, dues més que la vigília, són a l'UCI.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu la portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, ha avançat els canvis en la nova resolució del Govern sobre les restriccions de Covid, que entra en vigor divendres si ho valida el Procicat.

Els pavellons esportius, gimnasos i poliesportius passaran de tenir un aforament del 80% al 100%, mentre que el de les sales interiors de les discoteques i els concerts en sales amb públic dempeus s'incrementarà del 70% actual al 80%.

Aquests àmbits són els pocs que tenen encara aforaments limitats, després que fa una setmana el president català, Pere Aragonès, decretés la fi de la immensa majoria d'ells en les activitats econòmiques, culturals, esportives i també en la restauració.

"Encara no ha arribat el moment d'autoritzar l'aforament complet (en l'oci nocturn), però seguim avançant", ha destacat Plaja, que ha demanat "prudència" per poder mantenir el ritme de desescalada.

Plaja també ha alertat que els últims dies han detectat usuaris de gimnasos que no fan servir mascareta i ha recordat que són obligatòries, així com el seu ús a tots els interiors.

L'experiència de la pandèmia indica que una relaxació de restriccions comporta habitualment un repunt de les dades epidèmiques encara que, amb l'actual cobertura de vacunació (73,8% de la població té la pauta completa), els experts confien que no arribi a ser una onada.

En aquest sentit, el grup de biologia computacional BIOMOSC, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha dit que les properes setmanes es veurà si l'alt nivell d'immunització, les mascaretes en entorns de risc i el certificat Covid en l'oci nocturn són "suficients per mantenir l'actual escenari o comença el patró de pujada lenta cap a incidències més altes vist en altres països amb alta vacunació".

En aquests moments, la incidència acumulada de casos confirmats per PCR o test d'antígens a 7 dies per cada 100.000 habitants (IA7) és de 21 casos, un més que ahir.

El risc de rebrot (EPG), índex que mesura el potencial de creixement de l'epidèmia, ha crescut fins als 42 punts, cinc més que ahir, un risc considerat "moderat" que no es donava des del 4 de juliol de l'any passat.

La velocitat de propagació del virus (Rt) a Catalunya és avui de 0,95, una dècima més que ahir, la qual cosa vol dir que cada 100 infectats contagien una mitjana de 95 persones, un important repunt pel que fa als últims dies.

Els centres d'assistència primària van registrar ahir un total de 5.539 visites de malalts de Covid, la qual cosa suposa gairebé un miler més que dilluns de la setmana passada.

L'última setmana han estat 1.677 els diagnosticats per PCR o test d'antígens (TA), amb una mitjana de 239 al dia. EFE