L'Associació La Capsa dels Records, associació sense afany de lucre, vol donar visibilitat al dol conegut com a Dol Perinatal i Gestacional, també anomenat "dol silenciat", el 15 d'octubre amb diversos actes socials. Per fer-ho més enllà d'aquesta data assenyalada, i actualment, l'entitat ha entregat més de 1.000 capses a 30 hospitals de tota Catalunya que ajuden tant al personal sanitari com a les famílies que les reben.

Aquestes capses sorgeixen de la necessitat, després d'una pèrdua, de generar records dels fills que no arriben a viure ja sigui al llarg de l'embaràs com al cap de poques hores de néixer. El contingut de les capses està pensat i creat per famílies que han patit aquestes pèrdues i saben com el pas per aquest dol pot ser més suportable.

Les capses són obertes, fet que permet que la família afecta pugui incloure-hi els elements que consideri necessaris per recordar el seu nadó.

La dada és que 1 de cada 4 embarassos no finalitza correctament, i als hospitals cada vegada es pren més consciència d'aquesta situació. És per això que, juntament amb protocols d'actuació, que van des de l'atenció psicològica fins a grups d'ajuda mútua, els centres hospitalaris han incorporat les capses i que els ajuden a acompanyar a aquestes famílies.

L’associació La Capsa dels Records pretén ajudar les famílies que sovint se senten soles, perquè puguin sortir de l'hospital amb un record del seu fill o filla.

Sobre l’associació La Capsa dels Records

És una associació sense afany de lucre amb seu a Tordera que compta amb més de 150 voluntaris/es que confeccionen de forma artesanal cada un dels elements que formen les capses. Maria Simon i Dispès n'és la fundadora, després d'haver perdut l'Estel, a la setmana 22 de gestació.

A part de portar les capses als hospitals, l’associació organitza diversos GAMs (Grup d'Ajuda Mútua) per a les famílies que ho necessiten amb el suport d'una psicòloga especialitzada en dol perinatal. L'associació continua creixent afegint altres elements que poden ajudar als hospitals com són uns panells de lletres, per tal que puguin personalitzar les capses amb el nom del nadó dins de les capses o nius d'entre altres elements.

També s'està treballant per incloure els altres familiars propers en el suport al dol que també pateixen, que sortirà a la llum pels volts de Nadal.