La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha assegurat que la manifestació de la Diada que convoca l'entitat a Barcelona enviarà un missatge al Govern i als electes independentistes per recordar-los que els qui els van recolzar en les eleccions volen que culminin el procés independentista.

«No estem donant un missatge a l'Estat espanyol, estem donant un missatge als nostres electes, als diputats independentistes, que tenen un repte molt complex, i som conscients, que és culminar el procés d'independència», ha recalcat en una entrevista d'Europa Press.

Així, ha desvinculat la manifestació de l'11 de setembre de la taula de diàleg entre el Govern central i el de la Generalitat, que té previst reunir-se la següent setmana, i creu que el resultat de la mobilització no tindrà cap efecte en la reunió entre governs «perquè no està enfocada a dir-li res a l'Estat espanyol, està enfocada a dir-li als governants independentistes» que segueixen mobilitzant-se, i a recordar-los que volen que treballin per la independència.

Ha advertit que seguiran manifestant-se l'11 de setembre per defensar la independència mentre no s'aconsegueixi, i ha destacat que la Diada d'aquest any reivindica l'1-O «en un context en el qual s'han dit massa coses i s'ha rebregat el significat de l'1-O», per posar en valor el que considera que va ser una victòria.

Des de l'ANC volen ser la veu d'els qui van recolzar la independència l'1-O i la dels qui opten per opcions independentistes en els comicis, «per recordar als partits polítics i a les institucions que la gent sempre ha estat aquí quan se li ha demanat que estigués, i que tenen l'obligació de fer la independència i treballar pels seus objectius polítics».

La manifestació per la Diada arrencarà a les 17.14 hores a la plaça Urquinaona de Barcelona, seguirà per la Via Laietana -on se situa la Prefectura de la Policia Nacional- i acabarà al Parlament, en una mobilització que té per lema Lluitem i guanyem la independència.

Paper dels polítics

Preguntada per la participació de dirigents polítics a la manifestació, ha recordat que els parlaments de la Diada sempre van a càrrec dels líders de les entitats, i no de polítics: «Poden assistir, com és benvingut qualsevol ciutadà», i ha detallat que aquest any no es preveu que tinguin un espai reservat.

Tampoc hi haurà «un paper específic» per als líders independentistes indultats, tot i que encara no està tancat l'acte, i ha recordat que els qui han estat membres de Secretariat Nacional de l'ANC estan convidats, cosa que inclou l'expresident del Govern Quim Torra; a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, i al secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha citat.

Marcada per la pandèmia

Ha destacat que la situació està marcada pel coronavirus, i ha avisat que «no seria correcte comparar aquesta Diada amb les prèvies a la pandèmia», i que la forma de mesurar l'estat d'ànim de l'independentisme no serà mitjançant la quantitat de manifestants, sinó mitjançant els missatges dels seus proclames i pancartes.

Paluzie ha subratllat que mai es fixen un objectiu pel que fa al nombre de manifestants: «També som conscients que no és una competició de rècord Guinness, i també som conscients que la pandèmia ha canviat determinades pautes de la gent».

No obstant això, ha garantit que estan treballant per ser «el màxim possible» de persones i que vetllaran també per complir les mesures sanitàries, que estan ultimant i que consensuaran amb els departaments d'Interior i de Salut de la Generalitat la setmana vinent, ha explicat.

Preguntada pel nombre d'autocars que portaran manifestants a Barcelona, ha afirmat que es veuen més afectats per la pandèmia perquè molts participants prefereixen desplaçar-se en transport privat pel coronavirus, mentre «l'ambient és molt més potent que l'any passat» en àmbits com la venda de samarretes i els voluntaris apuntats.

Reactivació de les bases

Sobre si s'ha produït una desmobilització en l'àmbit independentista, ha assenyalat que en tot moviment hi ha moments àlgids i altres que no ho són, i que les entitats tenen «l'obligació de mantenir vives les estructures, mantenir viva al màxim la mobilització, i intentar fer coses perquè no es desactivi del tot la ciutadania mobilitzada».

«Les entitats tenim la responsabilitat que no es perdi, perquè és el que et dóna una força enorme al moment en què les institucions estan determinades, i ara no les veiem així», ha dit Paluzie, que considera que la manifestació de l'11 de setembre--seguida de la qual han convocat de l'1 al 3 d'octubre- serà l'inici de la reactivació de les bases independentistes.

Preguntada per si l'ANC s'ha afeblit en els últims anys, ha defensat que té més socis ara que quan va començar a liderar-la en 2018, però ha admès que el nivell de mobilització de l'independentisme no és el mateix que llavors, tot i que veu natural que tal intensitat no se sostingui en el temps, segons ella: «De vegades, resistir és vèncer».

Sobre si l'entitat ha perdut pes i influència política, ha recordat que ha impulsat campanyes com la de Consum Estratègic i la plataforma Eines de País -que va guanyar a la Cambra de Barcelona i amb la qual volen enfortir estructures de la societat civil-, que «potser no donen tanta visibilitat i protagonisme polític, però que són treballar per la independència».