L'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) ha comptabilitzat fins al 20 d'agost 17 incidències a Catalunya, mentre que en tot el mes d'agost de l'any passat se'n van comptabilitzar 18.

El president de l'Observatori contra l'Homofòbia, Eugeni Rodríguez, ha explicat que una incidència és «qualsevol fenomen que afecta una persona LGTBI per l'únic fet de ser-ho: una interpel·lació, una mala praxi, una pintada o una agressió física o verbal», entre d'altres.

Ha detallat que, de les 17 incidències d'aquest agost a Catalunya, 7 han estat agressions: 4 agressions verbals, 1 agressió física i 2 amenaces.

També ha destacat que des del mes de gener fins al 20 d'agost d'aquest any ja han estat 166 les incidències a Catalunya, mentre que del gener a l'agost de l'any passat en van ser 134.

Funcions

L'OCH és una entitat que es troba des del 2019 al centre LGTBI de Barcelona, un centre de gestió mixta entre l'Ajuntament de Barcelona i la plataforma Lgtbi.cat, de la qual n'és part l'Observatori.

Rodríguez ha explicat que l'Observatori té diferents funcions: hi ha l'àrea psicosocial, que té la principal funció de donar acompanyament a les víctimes, o l'oficina de denúncies, on hi ha professionals juristes que acompanyen jurídicament les víctimes i que es personen com a acusació particular quan és necessari.

També hi ha un àrea de voluntaris, en què diverses persones, durant la pandèmia de la covid-19, han controlat dues línies específiques de WhatsApp, una per a dones lesbianes i bisexuals, i una altra específica del territori català per a qualsevol incident o dubte a Catalunya.

El president de l'OCH ha destacat l'àrea de comunicació, que compta amb alumnes de màsters de diferents universitats de Barcelona, que treballen per donar suport a diferents ajuntaments amb la gestió jurídica, en l'impacte polític o fan trobades amb altres observatoris o taules rodones --la propera està prevista al 2023--.

Registre

El coordinador de l'oficina de denúncies, Guillermo Ramírez, que també és professor de dret penal de la Universitat de Barcelona (UB), ha explicat que des del 2014 existeix una aplicació on qualsevol persona pot fer una denúncia --tot i que deixen clar que aquesta denúncia no és oficial-- i rebre assessorament psicosocial i jurídic.

«L'única cosa que han de fer és emplenar les seves dades com el nom, l'edat, el lloc dels fets i què ha passat, reben una resposta automàtica de l'Observatori, i nosaltres diàriament ho analitzem, ens posem en contacte amb la persona i mirem de donar-li l'acompanyament que necessita», ha afegit.

Han treballat en casos importants com el de la platja Somorrostro de Barcelona, on el 29 de maig quatre joves van agredir "brutalment" quatre persones homosexuals, i tots els casos en què treballen els recullen amb diferents fitxes i carpetes on inclouen les denúncies oficials, els parts mèdics i d'altres documents.

«Les eines que dona l'Observatori són especialitzades i específiques, tenim molt clar que l'atenció a la víctima l'han de fer persones psicòlogues, i les qüestions jurídiques, persones juristes», ha puntualitzat Eugeni Rodríguez.

Ha expressat que «pot canviar la facilitat que té una persona per denunciar, però ara hi ha un context que possiblement fa que les persones LGTBI estiguin més cansades i denunciïn més, i també ha canviat que els agressors abans tenien vergonya però ara ja no».