El rànquing Xangai 2021, que analitza la qualitat de mil institucions, ha posicionat la Universitat de Barcelona (UB) entre les 200 millors universitats del món per quart any consecutiu, i la primera de l'estat espanyol. Segons la prestigiosa classificació, que avalua l'excel·lència científica i s'utilitza per atraure investigadors i docents, la UB destaca especialment en disciplines com Medicina, matèria en què és el 45è millor campus del planeta, o Salut Pública i Ciències Agràries, en què es troba entre la 51 i la 75a posició. La UB va quedar el 2017 entre els 200 i 300 centres de més qualitat i, des del 2018, forma part de l'interval 151-200.

El Rànquing Acadèmic d'Universitats del Món 2021 (ARWU), liderat per Harvard, també situa la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) entre els millors 300 centres del planeta, excel·lint en camps d'estudi com Veterinària, Geografia o Ciències Agrícoles.

De fet, la UAB és el setè millor campus del món per l'estudi de Veterinària i el 36è pel que fa a la Geografia. En el marc de l'estat espanyol, el campus ubicat a Cerdanyola rep una puntuació similar a la Universitat Complutense de Madrid i la Universitat de Granada.

Seguidament, la Universitat Pompeu Fabra (UPF) es troba entre les 500 millors institucions analitzades. Tot i que el rànquing assegura que va pel camí d'esdevenir "una de les universitats líders d'Europa", la UPF ha seguit la tendència a la baixa dels últims anys, perdent la plaça que tenia el 2017 i 2018 entre els 300 campus de més prestigi. Tanmateix, obté un valor alt pel que fa a Salut Pública (22 del món) i Economia (40), i està situada entre la 9a i la 12a millor universitat de l'Estat, per darrere de l'Autònoma de Madrid, la del País Basc o la de València.

La Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, en les primeres 600 posicions, destaca en Bromatologia -l'estudi dels aliments- i la Farmàcia, mentre que la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) excel·leix en Tecnologia i Ciències Instrumentals. La Universitat de Lleida (UdL), en una categoria que la UPC, també obté bones puntuacions en Bromatologia i Ciències Agrícoles.

Entre les institucions analitzades, la Universitat de Girona és el campus ubicat a Catalunya amb un rang inferior, tot i que obté una bona puntuació en disciplines com Gestió del Turisme i es troba en la mateixa posició que les universitats Carlos III i Rey Juan Carlos, de Madrid.