El Govern ha cancel·lat les acampades i rutes del lleure juvenil, ha suspès les activitats esportives en el medi natural i també l'activitat agrícola amb maquinària, a excepció de la recollida de fruita, entre les 10.00 i les 20.00 hores en 279 municipis de 24 comarques pel risc d'incendi. A l'Alt Empordà, s'activa el nivell 2 del Pla Alfa i, de moment, queda fora d'aquestes restriccions.

En els municipis en risc 3 del Pla Alfa, també s'ha suspès el transport en zona forestal i els treballs en línies elèctriques no essencials, així com el manteniment i les obres en infraestructures i vies, exceptuant el que indiqui Trànsit. Tampoc es podrà accedir amb mitjans motoritzats al medi natural, a excepció dels residents i treballs inajornables. Les mesures estaran vigents 5 dies a partir de la publicació de la resolució, prevista per aquest vespre.

"Estem davant d'un període excepcional, no és el moment ni de sortir quan fa sol ni de sortir al medi natural", ha alertat en roda de premsa el secretari general d'Interior, Oriol Amorós, que ha fet una crida a la prudència i a complir les restriccions. Les mesures afecten 279 municipis d'un total de 24 comarques, les que es troben en el nivell 3 de risc del Pla Alfa. Tot i això, l'inspector en cap de l'Àrea General del Cos d'Agents Rurals, Josep Antoni Mur, ha dit que revisaran diàriament les previsions meteorològiques i el risc d'incendi per si cal ampliar la llista.

Acampades i rutes

Es prohibeixen les acampades i rutes i activitats esportives en el medi natural. "No podem tenir persones en el medi natural que no estiguin protegides per un edifici", ha dit Amorós.

Amb tot, això no afecta les acampades reglades dins dels càmpings perquè es considera que tenen mesures de protecció respecte l'àmbit forestal. "No és comparable estar en unes instal·lacions que estar al medi natural", ha matisat el secretari general d'Interior.

Casals i colònies

Les activitats en casals de vacances, colònies o estades esportives o equivalents s'han de limitar als entorns immediats de l'edifici on es pernocta. "Evitem que es facin activitats en el medi", ha explicat.

Ús de maquinària agrícola

El Govern demana la suspensió entre les 10 hores i les 20 hores de tota activitat agrícola que comporti l'ús de maquinària, exceptuant la recollida de la fruita. S'entén que per a la recollida, l'ús de màquines és puntual i a més la collita no es pot ajornar.

Transport i treballs de manteniment

D'altra banda, també entre les 10 i les 20 hores se suspèn tot el transport en el sector forestal així com treballs de manteniment en les línies elèctriques i els treballs de manteniment d'obres i vies públiques en zones forestals, excepte les que indiqui el Servei Català de Trànsit (SCT). Per últim, es limita l'accés motoritzat al medi amb mitjans motoritzats, excepte les persones que hi visquin o les que hagin de fer treballs inajornables o essencials.

Termini i controls

Les restriccions anunciades aquest dimecres entraran en vigor tan bon punt es publiqui una resolució al DOGC, que es preveu per aquest mateix vespre. La prohibició anirà des del mateix moment de la publicació fins a dilluns a les 12 de la nit, per tant, estarà vigent durant cinc dies. Per al cas concret de les acampades i rutes de joventut, el Govern farà efectiva la suspensió a partir del divendres a les 12 del migdia perquè els campaments en marxa ara tinguin marge des d'avui fins divendres per avisar les famílies i organitzar la tornada al punt d'origen. Interior ha avisat que es faran servir els cossos de seguretat a carreteres i accessos al medi, fonamentalment per part dels Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals. Les persones que no compleixin les restriccions podran ser sancionades.

Reforç dels Bombers

El Departament justifica les mesures en 279 municipis per l'alt risc d'incendi dels propers cinc dies a causa de la previsió meteorològica, amb una onada de calor i temperatures elevades. Amb les restriccions, d'una banda, es vol minimitzar el risc d'incendi, ja que un de cada vint són per causa humana. De l'altra, però, també es volen evitar situacions de risc per a les persones i alhora reduir la possibilitat que els Bombers s'hagin d'activar per fer rescats. El subdirector general tècnic del cos de Bombers de la Generalitat, Antonio Ramos, ha explicat que aquests cinc dies es reforçaran els efectius de guàrdia, així com també els centres de comandament i control.

Habitualment la dotació de guàrdia és entorn als 380 o 390 efectius diaris mentre que aquests dies s'arribarà als 500 per reforçar tots els parcs de bombers i obrir els parcs de bombers voluntaris. "La idea és poder actuar de la manera més ràpida possible per evitar la simultaneïtat d'incendis, per això tindrem tot el personal operatiu disponible", ha dit.

Recomanacions

A banda de les restriccions, Amorós ha recordat que s'han d'evitar els treballs a l'aire lliure, sortir a fer esport en les hores de més calor, tenir cura de les persones amb malalties cròniques, els infants, la gent gran i també les mascotes. A més a més, ha recordat també que no s'han de fer barbacoes ni tirar petards en zones boscoses ni tampoc burilles i ha demanat trucar al 112 si es veu una columna de fum.

El Govern també ha enviat recomanacions als ajuntaments perquè posin a disposició espais on refrigerar-se i fugir de la calor, pensant especialment en les persones vulnerables o les que no tenen aquesta possibilitat.