El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat als grups partidaris de l'amnistia i l'autodeterminació redefinir una estratègia compartida, una aliança que creu possible perquè "ni la CUP, ni Junts, ni ERC ni els comuns n'estan tan lluny".

Ho ha dit en una entrevista publicada aquest diumenge al diari 'Ara' amb motiu del 60è aniversari de l'entitat que presideix.

Cuixart ha alertat que la taula de negociació entre Generalitat i Govern central està "condemnada al fracàs si no s'escolta la gent" i ha demanat que no respongui únicament a interessos conjunturals o electorals.

D'altra banda, ha insistit que els indults han ajudat a remeiar la situació personal dels impulsors de l'1-O tot i que en cap cas són una victòria: "No és la solució perquè tenim més de 3.000 represaliats i estem veient com la repressió no només no acaba, sinó que va a més", ha assegurat.

Ha explicat que la sala tercera del Tribunal Suprem encara pot condicionar la seva posada en llibertat i que per a ell "no és una opció descartable" tornar a entrar a la presó, però assegura que res afectarà la seva acció com a activista.

En aquest sentit, ha reivindicat que l'1-O va ser un acte de desobediència civil exemplar a Europa i ha fet una crida a la ciutadania a tornar a manifestar-se per "pressionar els poders, tots, el judicial també" quan la situació epidemiològica derivada per la pandèmia ho permeti.