El passaport de vacunació europeu, un certificat digital que ha suscitat moltes controvèrsies i que la Comissió Europea vol que estigui vigent al juny, és la primera vacuna per reactivar el sector de viatges i el cultural, però només funcionarà si hi ha una harmonització entre tots els països i no genera discriminacions.

Així ho opina un grup d'experts de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISglobal) que ha elaborat l'informe "Covid-19, cooperació global i reactivació econòmica: necessitem passaports de vacunació?".

El document el firmen els directius de l'ISGlobal Denise Naniche (directora científica), Gonzalo Fanjul (director d'Anàlisi de Polítiques), Jefrrey Lazarus (cap de grup de recerca), José Muñoz (investigador associat i cap de Salut Internacional de l'Hospital Clínic), Antoni Plasencia (director general), Oriana Ramírez (coordinadora d'Anàlisi) i Rafael Vilasanjuan (director d'Anàlisi i Desenvolupament).

Després de recordar que després d'un any de pandèmia hi ha al món tretze vacunes aprovades a diferents països i 23 més en assajos, els experts consideren que emetre certificats de vacunació ajudaria a recuperar el sector del turisme, un dels més afectats i que ha comportat una contracció de més del 4% de l'economia mundial.

Encara que consideren que els països rics, on s'està duent a terme la major campanya de vacunació de la història, poden aconseguir la immunitat, amb entre el 60 i 70% de la seva població vacunada el 2022, adverteixen que aquells amb ingressos baixos no ho aconseguiran almenys fins al 2024.

També recorden que la Xina ja ha engegat un certificat sanitari internacional per viatjar, que Israel també ha implantat el 'passaport verd', que Dinamarca està valorant crear un passaport digital per a viatges de negocis, i que Grècia està desplegant el seu propi certificat per recuperar el turisme.

Igualment, empreses com a IBM han llançat una "cartilla de salut digital" i l'Associació de Transport Aeri Internacional (IATA) també té una "cartilla de viatges".

L'aplicació digital 'CommonPass', amb suport del Fòrum Econòmic Mundial, està sent aplicada de forma experimental per l'All Nippon Airways, i la CE ha anunciat que implementarà el "passaport verd digital" el proper mes de juny.

En aquest context, amb múltiples iniciatives al món en el mateix sentit, els experts es pregunten: "Existirà cooperació global per harmonitzar els passaports de vacunació?. Els certificats de vacunació, aprofundiran les desigualtats i la discriminació existents? Com es protegiran les dades sensibles?".

L'ISGlobal assenyala com a obstacle científic per a la implantació global d'un certificat homogeni de vacunació que encara "no tenim coneixements sòlids de la durada de la immunitat que ofereix cadascuna de les vacunes, ni de la seva capacitat d'aturar la transmissió".

No obstant això, subratlla que "la majoria dels reptes relatius a l''harmonització' d'un certificat de vacunació estan relacionats amb la geopolítica i els interessos econòmics dels països d'ingressos alts".

També indica que aquests passaports podrien aprofundir les desigualtats i la discriminació, per la qual cosa considera que "són una arma de doble tall: permeten a les persones de diferents sectors econòmics, inclòs el turisme, tornar a la feina i recuperar el seu manteniment, però podrien estar donant privilegis a les persones vacunades i privant-los a les no vacunades".

"Un certificat digital de vacunació també planteja desafiaments quant a la comprovació de la identitat i la privadesa, la prevenció de les falsificacions i l'actualització de la informació sobre les vacunes", apunta l'informe de l'ISGlobal.

Després de reflexionar sobre aquests aspectes encara per resoldre, els experts de l'ISGlobal, centre impulsat per la Fundació La Caixa, conclouen que "la cooperació global entre el sector públic i el sector privat és fonamental, i els certificats de vacunació haurien d'unificar-se a través d'un conjunt de requisits internacionals, d'una forma molt semblada a la dels passaports o a la de la cartilla de vacunació contra la febre groga de l'OMS".

Els experts també adverteixen que "un certificat d'aquestes característiques podria eximir les persones de la quarantena, però hauria de ser complementari a d'altres intervencions no mèdiques i a les proves PCR, i no hauria d'impedir en cap circumstància el dret fonamental de circulació de les persones".

Els set responsables d'ISGlobal recomanen a les administracions públiques que "inverteixin seriosament per abordar els dubtes sobre les vacunes, amb l'objectiu de maximitzar la cobertura de vacunació".

I als països d'ingressos alts els demanen que exerceixin "un paper més actiu en l'ampliació de la vacunació contra la Covid als països d'ingressos baixos i mitjans, un requisit 'sine qua non' per a la recuperació de l'economia global".

"La comunicació de missatges unificats entre les administracions públiques i els mitjans de comunicació és essencial per mantenir la confiança en les vacunes i garantir que un certificat de vacunació regulat internacionalment pugui aportar beneficis a tots", conclouen.