04 de abril de 2021
04.04.2021
L'Empordà
ENTREVISTA
Ajornem l'entrevista dels lectors a l'alcaldessa de Roses per motius personals

ERC rebutja que la Generalitat cedeixi poder al Consell per la República

Marta Vilalta adverteix a Junts que «ningú no pot controlar el Govern» i que el seu partit no acceptarà tuteles de Carles Puigdemont

04.04.2021 | 06:30
Marta Vilalta durant la seva entrevista.

La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va defensar ahir que la Generalitat no pot cedir poder al Consell per la República (CxRep), ja que considera que Catalunya ha de governar-se des del seu Govern i cap òrgan extern pot suplantar les seves funcions: «Ningú pot controlar al Govern».«No pot quedar supeditat a ningú que no sigui el mandat democràtic i la sobirania popular, que és el Parlament i la pròpia ciutadania», va afirmar en una entrevista a Europa Press, després dels desacords entre ERC i Junts sobre quin paper ha de tenir el Consell per la República, presidit per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

Per a Vilalta, l'independentisme s'ha de coordinar en un espai que permeti construir una estratègia conjunta i superar les divisions dels últims anys, però «això és plenament compatible i no significa que una cosa ha de substituir l'altra». «Qui governa i qui governarà el nostre país és el Govern amb el seu president al capdavant», i va defensar que ningú més pot pretendre intentar governar Catalunya.

En les negociacions entre ERC i Junts sobre la investidura de Pere Aragonès, el paper del CxRep ha estat un dels principals esculls: Junts vol que tingui més pes i assumeixi les funcions de coordinar i dirigir l'estratègia independentista, separant-la de l'acció del Govern, mentre que ERC ho rebutja i reclama que s'ha de reformular l'òrgan.

Vilalta, que forma part de l'equip negociador amb Junts, sosté que per a ERC, el CxRep mai no ha estat un escull, ja que considera que ha de tenir un paper «com a organisme independent amb possibilitats de fer coses que no poden fer les institucions», però que per a això han de fer-se-li canvis perquè representi la transversalitat de l'independentisme.

La dirigent republicana va apuntar que actualment aquest òrgan «no té la neutralitat que potser hauria de tenir» perquè creu que és un espai partidista de Junts, per la qual cosa celebra que el mateix Consell hagi accedit a abordar la seva reformulació.

Així, va afirmar que quan es concretin aquests canvis es veurà «si el CxRep pot ser l'espai de trobada de l'independentisme o si es requereix més d'un espai, i és complementari una cosa amb l'altra», però va donar per superat aquest obstacle en la negociació, per la qual cosa emplaça a Junts a treballar per a acabar de tancar l'acord del nou Govern.

«No s'entén» a Junts

Vilalta va insistir en la urgència de tenir un nou Executiu que treballi en plenes funcionsi va sostenir que Junts no tenia motius suficients per a abstenir-se en la investidura del candidat d'ERC a la Presidència de la Generalitat, Pere Aragonès. «No s'entén que els que sempre han pregonat més la unitat, el fet de posar-se d'acord, anar a la una, i fins que els que el seu nom es diu Junts, no hagin fet possible tenir aquest Govern el més ràpid possible», va retreure

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook