La presidenta de la CUP al Parlament, Dolors Sabater, va defensar ahir que la nova legislatura ha de ser «de conflicte, de confrontació i d'alliberament», i va recordar que l'acord per donar suport a la investidura del candidat a la presidència del Govern, Pere Aragonès (ERC), és un punt de partida i un acord de mínims que s'ha de millorar.

Va considerar que la legislatura està «ben enfocada, és d'esquerres i independentista, i amb aquesta actitud de confrontació, de saber que el diàleg no portarà a poder exercir el dret d'autodeterminació», va afegir Sabater.

«Hem de treballar plegats per a un nou embat» i construir una unitat estratègica que superi partidismes, rancúnies i ferides, va avisar Sabater, que va exigir evitar durant aquesta legislatura desgastar energies en picabaralles contínues.

Va destacar que, malgrat els seus processos assemblearis, la CUP ha arribat al ple d'investidura amb l'acord amb ERC: «Hem arribat aquí amb els deures fets, i lamentem que d'altres no els tinguin fets», va dir en referència a Junts, sense esmentar-los, als qui es va oferir per mirar de facilitar els acords necessaris.

Sobre les acusacions de ser una formació antisistema, Sabater va proclamar que efectivament ho són, perquè no defensen un sistema que impedeix a la majoria tenir una vida digna, i va assegurar que són radicals perquè van a les arrels dels problemes.

Paral·lelament, la diputada de la CUP Laia Estrada va instar JxCat a «fer pinça» per millorar l'acord al que han arribat els anticapitalistes amb ERC. En el seu discurs de rèplica a Aragonès, Estrada va demanar a JxCat que aclareixi què és el que no li agrada de l'acord amb ERC: «com només ens hem pogut seure un parell de vegades a parlar del full de ruta independentista i a nosaltres ens sembla insuficient els demanem que tots aquells dissentiments ens els facin arribar».