El secretari general de Salut, Marc Ramentol, va indicar ahir que treballen amb la previsió de començar la vacunació de població general a partir de l'abril de manera progressiva si es confirma que arriben les dosis compromeses. En declaracions al 3/24, Ramentol va declarar que el sistema està preparat i que primer es començarà per la població de més edat i amb problemes de salut crònics.

Ramentol va explicar que després de la tercera onada, Catalunya ha entrat en la «fase de desenllaç», amb l'objectiu de vacunar el 70% de la població. En aquest sentit, va assegurar que el dispositiu està preparat per fer una vacunació massiva, però el «factor limitant serà la disponibilitat de vacunes». Així, va indicar que si es compleixen les previsions de la Comissió Europea, a partir de l'abril haurien d'arribar moltes més dosis i llavors es podrà «començar a desencadenar de manera progressiva els mecanismes per accedir a la població general».

En paral·lel, però, va avisar que la Setmana Santa és un «gran interrogant» des del punt de vista epidemiològic. «Què passarà per Setmana Santa? Ens podem trobar com Itàlia?», va preguntar, afegint que si es fan bé les coses això no té per què passar.

El secretari general de Salut va explicar també que les pròximes dues setmanes, el temps de vigència de la nova resolució, i també fins passat Setmana Santa, des del Govern elaboraran una planificació de represa de les activitats, perquè és el que els sectors estan demanant: «Saber com aniran passant les coses».

Els vacunats d'AstraZeneca

Ramentol va remarcar que la immobilització de 2.000 dosis d'AstraZeneca d'un lot és una mesura preventiva relativament habitual en vacunes i medicaments. Va subratllar que en aquest moment «no hi ha cap indici que permeti relacionar aquesta vacuna amb un augment dels fenòmens trombòtics». Per tant, «no hi ha cap motiu per interrompre la campanya de vacunació ni perquè aquesta població hagi de tenir una especial alerta».

De tota manera, va apuntar que Salut sap perfectament a qui ha posat cada vacuna i quines malalties té, i si en algun moment es confirmés l'alerta el propi sistema actuaria de manera proactiva amb les persones vacunades. De moment, ja s'ha vacunat la meitat del personal essencial amb AstraZeneca.

Sobre aquesta vacuna, Ramentol va reiterar que no entén l'«actitud tossuda» de l'Estat de no voler vacunar majors de 55 anys amb AstraZeneca. «No té criteri ni clínic ni de salut pública ni científic», va dir. «Si l'Estat es manté inflexible malgrat les evidències científiques i clíniques, nosaltres ens devem als nostres ciutadans i ho hem d'estudiar tot», va argumentar el secretari general de Salut, que va explicar que s'està estudiant la «viabilitat jurídica d'aquestes opcions».