El sindicat Infermeres de Catalunya ha anunciat aquest dissabte que ha interposat una demanda contra el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per "vulneració del dret a vaga" després de decretar serveis mínims del 100% per a la vaga de dilluns vinent.

"Sempre hem defensat la il·legalitat de decretar uns serveis mínims del 100% davant una convocatòria de vaga, fins i tot en un sistema d'urgències i emergències, perquè de facto elimina un dret fonamental: el dret a vaga", ha informat el sindicat en un comunicat.

Segons Infermeres de Catalunya, el SEM va informar aquest dijous per correu electrònic els seus treballadors que decretava uns serveis mínims del 100% per a la vaga que ha convocat la taula sindical de la sanitat de Catalunya el 15 de març.

A més, el sindicat destaca que el SEM no va decretar els serveis mínims per a les vagues del 8 i el 10 de març, tot i que es van "convocar legalment".

"Amb aquesta actitud, creiem que el SEM vulnera greument i de manera continuada el dret fonamental a vaga" per no decretar serveis mínims, decretar-los del 100% i fer-ho sense negociar prèviament amb el comitè de vaga, indica el comunicat.

Actitud abusiva

Davant aquesta situació, Infermeres de Catalunya ha presentat una demanda davant la sala social del TSJC, i ha demanat mesures cautelars perquè el SEM rectifiqui i decreti uns mínims inferiors al 100% i per "frenar aquesta actitud antisindical i abusiva del SEM i d'altres institucions públiques i privades".

El sindicat afirma que existeixen diverses sentències fermes del Tribunal Suprem (TS) que ratifiquen sentències del TSJC en què "ja dictaminen la il·legalitat de decretar serveis mínims del 100%".

En la demanda, que ha recollit Europa Press, el sindicat ha afirmat que la conducta del SEM és "especialment greu i pluriofensiva contra el dret fonamental de la vaga" perquè frustra la materialització de la finalitat del dret a vaga i neutralitza els seus efectes, indica textualment.