La Coordinadora Catalana de Confraries i Germandats de Setmana Santa ha decidit suspendre totes les processons, tant en temps de Quaresma com en Setmana Santa i Pasqua per la situació epidèmica. «Aquest any, el context de pandèmia que castiga el país i el món continua afectant la salut de la població i els sectors econòmics. Les dinàmiques socials i els esdeveniments públics també s’han vist alterats. Davant les restriccions del Procicat i actuant amb sensatesa i responsabilitat, aquest any no se celebraran les grans processons ni els actes d’expressió pública de fe que omplien els carrers durant els dies sants», ha informat la coordinadora.

L’organització ha apostat per «seguir endavant amb el revulsiu cultural i religiós que és la Setmana Santa a través de recursos i missatges a les xarxes socials i les diferents plataformes comunicatives», i ha animat els confrares a viure aquesta Setmana Santa «amb la mateixa intensitat de cada any».

Encara que s’hagin suspès les grans processons, la coordinadora ha fet una crida per treballar amb els consiliaris, amb les administracions locals i sanitàries per poder portar a terme «accions de molt petit format als temples i recintes culturals, sempre actuant amb responsabilitat i seguint les recomanacions del Procicat».

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, es refereix a aquesta suspensió de les processons de Setmana Santa a la seva carta dominical d’avui, en què, sota el títol de «Confraries i germandats», demana que els feligresos vagin no obstant a les celebracions parroquials.

«En anys anteriors, dies abans de la Setmana Santa, hi havia molt moviment a l’interior de les confraries, germandats i congregacions per preparar els passos, els horaris, les preceptives autoritzacions, les sol·licituds de col·laboració per part dels seus dirigents, l’expressió il·lusionada per millorar els actes respecte als anys precedents», enyora el bisbe.

«Aquest any s’ha produït un canvi radical: als carrers i places de les nostres poblacions no hi haurà manifestacions externes per commemorar els últims dies de la vida, mort i resurrecció del Senyor perquè les condicions imposades per la pandèmia de Covid impedeixen les celebracions que reuneixin molta gent», explica Giménez.

Desil·lusió

El bisbe ilerdenc admet que la suspensió de les processons ha causat «desil·lusió en molts seguidors i responsables», malgrat que des del gener ja s’apuntava aquesta possibilitat.

«He de constatar que, a banda del consegüent desencant i decepció, hi ha hagut, en general, una gran comprensió per les mesures adoptades. Se’ns demana responsabilitat personal i també institucional. La fem nostra i l’acceptem, sense deixar de demanar a Déu pel final d’aquesta situació que ha creat tanta por, tant patiment i tanta mort», diu el bisbe, que recorda que el 2020 ja es van suspendre els actes de Setmana Santa per la pandèmia.

Davant aquesta situació, el prelat aconsella participar en les celebracions parroquials: la missa del Diumenge de Rams, la confessió, la missa del Sopar del Senyor, els oficis del Divendres Sant, la Vigília Pasqual i la missa del Diumenge de Pasqua.

«Respectarem sempre l’aforament per als llocs de culte que ens indiquen les autoritats», puntualitza el bisbe, que recorda que es tracta d’«una situació temporal que no ha de relaxar la nostra participació i vivència de la nostra fe».