L'escalada de violència a les manifestacions dels últims dies a Barcelona ha agafat els partits polítics en plenes negociacions per formar el nou Govern. I en aquest període sempre confús, de propostes i contrapropostes -també en l'àmbit de la seguretat-, amplis sectors econòmics trobaven a faltar una contundència més gran per part de les institucions contra els disturbis. La concentració de dissabte, en què es va intentar calar foc a un furgó de la Guàrdia Urbana amb un agent dins, va marcar un punt d'inflexió, i ahir els principals responsables de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona van voler condemnar amb claredat els disturbis.

La reunió entre el president en funcions, Pere Aragonès (ERC), la portaveu del Govern, Meritxell Budó, i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper (JxCat), l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (comuns) , i el tinent d'alcalde de Seguretat de la ciutat, Albert Batlle (a l'òrbita socialista), tenia a més la virtut que agrupava representants de les principals forces polítiques. Però de la trobada, en què també van participar responsables policials, no van sortir compromisos concrets, més enllà de la condemna de la violència.

«El dret a la protesta és una cosa, la llibertat és una altra», van dir tant Sàmper com Colau. «La violència mai és el camí, i menys quan posa en risc la vida de les persones», va insistir l'alcaldessa.

Després de confirmar la participació d'«anarquistes italians i francesos» en els disturbis, i d'acusar «les joventuts de la CUP» de ser un dels grups que encoratgen les protestes, al conseller d'Interior se li va preguntar pel debat obert sobre els mètodes dels Mossos d'Esquadra. I Sàmper es va pronunciar contra la possibilitat de promoure una moratòria urgent en l'ús de bales de foam. «No és el moment de posar-ho sobre la taula. El debat sobre el model d'ordre públic ha de ser serè, han d'intervenir-hi tots», va dir. Segons la seva opinió, l'assumpte hauria de tractar-se amb calma al Parlament.

També va assegurar que des que fa dues setmanes un grup de manifestants va atacar una comissaria a Vic, la Conselleria d'Interior treballa per la seguretat dels seus agents. «No pot ser que els que preserven la seguretat d'un país no estiguin segurs», va afirmar.

La CUP «dribla» la condemna

Les paraules de Sàmper deixaven clar que a la reunió d'ahir faltava un actor decisiu en aquests dies de negociacions postelectorals: la CUP, els nou diputats de la qual són imprescindibles per completar la majoria independentista. I el «dribling» d'aquest partit a l'hora de condemnar la violència persisteix. «Les espurnes que esclaten quan hi ha malestar social són un fenomen que passa a totes les societats. Reduir-lo a un tema de vandalisme, escandalitzar i només atacar això, és absolutament irresponsable», va dir Sabater en una entrevista a TV-3 en què va demanar analitzar la «causa» que en la seva opinió provoca els aldarulls als carrers: la «precarietat» socioeconòmica. Els anticapitalistes exigeixen que els protocols de la policia catalana siguin «transparents».