28 de febrer de 2021
28.02.2021
L'Empordà

Clam policial, empresarial i polític davant la creixent onada de violència al carrer

Aragonès, Sàmper i Colau es reuneixen avui dilluns per coordinar mesures de prevenció després dels atacs a la Guàrdia Urbana La tèbia reacció de la CUP, convocant de la protesta, enerva els sindicats policials

01.03.2021 | 06:30
Crema d'un furgó de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

La violència al carrer desfermada després de l'empresonament del raper Pablo Hasél va traspassar aquest dissabte totes les línies vermelles amb uns disturbis la gravetat va quedar representada en les imatges del saqueig de comerços i hotels i la crema d'un furgó de la Guàrdia Urbana amb un agent dins en ple centre de Barcelona. La nit d'aldarulls, que va acabar amb 14 detinguts, i el fet que el nivell de violència vagi in crescendo ha unit aquest diumenge a totes les autoritats polítiques, a tots els sindicats policials i al conjunt d'empresaris i comerciants. La condemna general ha posat en el punt de mira a la CUP, convocant de la protesta i la força que ha respost amb més tebior a aquests incidents, però de moment no sembla que hagi d'afectar les negociacions de el futur Govern.

Davant el salt exponencial que van suposar els disturbis de dissabte, els màxims representants de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona -el president en funcions, Pere Aragonès; el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i l'alcaldessa Ada Colau- es reuniran avui dilluns a la tarda per coordinar les mesures de prevenció, després de gairebé dues setmanes d'alderulls.

Tots tres van manifestar amb rotunditat que el grau de violència, que va incloure també l'atac a la comissaria de la Guàrdia Urbana a la Rambla, supera amb escreix el legítim dret a la protesta. Sàmper va ser l'únic que va al·ludir a les negociacions per formar Govern al considerar que «no és negociable» la dissolució de la Brimo, la unitat antiavalots dels Mossos, reivindicació que la CUP ha posat sobre la taula.

Els anticapitalistes, impulsors de la manifestació de dissabte -que va discórrer en la seva major part de forma pacífica-, van evitar condemnar els atacs a la Guàrdia Urbana i s'han limitat a afirmar, a través de la seva candidata a la presidència de la Generalitat, Dolors Sabater, que «posar en risc la vida d'una persona és un límit».

«Condemna hipòcrita»

Tot i això, va considerar «hipòcrita» condemnar els aldarulls perquè «no soluciona» el malestar social que està darrere de les protestes.

Una de les condicions que la CUP ha fixat per donar suport a la investidura d'Aragonès és, precisament, que hi hagi canvis en el model policial, cosa que tant ERC com JxCat i els 'comuns' coincideixen que s'ha d'abordar, però al Parlament durant la propera legislatura.

Aquesta exigència de reformular el model de seguretat ha elevat la indignació dels sindicats policials. El sindicat majoritari entre els comandaments dels Mossos va qüestionar directament la possibilitat que la CUP pugui influir en el canvi de model policial català a canvi del seu suport a el nou Govern.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook