El Jutjat de Vigilància número 1 de Catalunya va acordar ahir mantenir de moment el règim de semillibertat o tercer grau penitenciari que la Generalitat va concedir a l'exconsellera Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell en vigílies de la campanya electoral del 14-F, la suspensió del qual demanava la Fiscalia en el seu recurs contra aquesta mesura. Per tant, les dues dirigents independentistes podran anar a la presó només a dormir i el divendres i el cap de setmana fer-ho a casa.

En un acte, el jutge del qual depèn el control de les presons on compleixen condemna Bassa i Forcadell, en concret Puig de les Basses (Figueres) i Wad-Ras (Barcelona), va rebutjar la petició de la Fiscalia perquè se'ls suspengués el tercer grau, mentre resol el recurs que el ministeri públic va presentar contra la seva classificació penitenciària. La decisió del jutge era previsible, ja que va ser el mateix que no va acceptar la suspensió del règim de semillibertat de les dues dirigents independentistes al juliol de l'any passat. Llavors va ser el Tribunal Suprem qui, mesos després, el desembre passat, va ordenar el seu reingrés a la presó.

Precisament, el jutge de vigilància penitenciària basa la seva decisió de mantenir ara la semillibertat de Forcadell i Bassa perquè aquesta mesura cautelar, segons el seu parer, només es pot aplicar quan la Fiscalia presenta un recurs d'apel·lació. És a dir, en aquest cas concret, davant del Tribunal Suprem, els magistrats del qual van condemnar els líders independentistes pel procés. És en aquest instant, quan la simple interposició del recurs provoca l'aixecament del règim de semillibertat, com va passar al desembre de l'any passat.

«Interpretació extensiva»

Les dues resolucions del jutge de vigilància penitenciària rebutgen «la interpretació extensiva» invocada pel fiscal perquè s'apliqui la mateixa norma que quan es presenta un recurs davant el Suprem, en no estar aquesta mesura regulada en els recursos d'alçada, que és el que aquest magistrat ha de resoldre. El togat sosté, a més, que la suspensió de la semillibertat a Forcadell i Bassa «pot afectar una restricció de drets», en poder donar lloc a l'immediat reingrés penitenciari.

Els recursos presentats per la Fiscalia contra el tercer grau penitenciari d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart ha recaigut en un altre jutjat de vigilància penitenciària, concretament el que s'encarrega de la presó de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), on estan ingressats aquests líders independentistes.