Mà dura contra els manifestants i total suport a les forces de seguretat. «Ja n'hi ha prou». Aquest va ser el missatge que va llançar la patronal Foment del Treball després de cinc jornades de protestes a la capital catalana. I és la línia que li va exigir que segueixin el Govern de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, ??en una compareixença extraordinària realitzada ahir al migdia. «No fer-ho seria una greu irresponsabilitat», va assegurar el president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre. «La defensa de la llibertat d'expressió i manifestació no justifica els actes de vandalisme i els saquejos», va afegir.

La patronal catalana va reunir els màxims representants de les seves organitzacions del comerç, l'hostaleria i l'hoteleria, entre d'altres, per exigir a l'Administració «coratge polític» i que actuï «sense complexos» per evitar noves nits de disturbis a la capital catalana. L'organització empresarial va criticar la «passivitat» del Govern de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona «davant la falta de suport als cossos de seguretat» durant els últims dies. En aquest sentit, van lamentar que aquesta falta de suport ha frenat l'«eficàcia» dels cossos de seguretat en les seves actuacions.

Els empresaris van fer un balanç preliminar de la jornada de protestes de dissabte, que es va concentrar principalment al passeig de Gràcia, Gran de Gràcia i plaça Lesseps. Segons Foment, la protesta es va saldar amb més de 75 establiments amb els vidres trencats i 12 d'aquests saquejats. Els danys a la propietat privada els van xifrar en més 750.000 euros, a més d'un «mal a la imatge de Barcelona» com a «ciutat acollidora i pacífica», segons va destacar Sánchez Llibre.

L'atac al Palau de la Música

D'altra banda, el Gran Teatre del Liceu, l'Auditori, el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors i el Teatre Nacional de Catalunya van condemnar de forma conjunta l'atac que va patir dissabte el Palau de la Música. En un comunicat, les entitats van expressar el seu suport «als amics i amigues d'aquesta institució» i van lamentar «l'agressió a la cultura i els danys causats al patrimoni». Les cinc institucions van afegir que a la vegada segueixen «reafirmant i reiterant» el seu compromís «a favor de la llibertat d'expressió i el respecte als drets fonamentals dels creadors», segons Europa Press. El Palau de la Música va patir dissabte a la nit l'atac d'un grup d'encaputxats, que va trencar a cops de roc vidres i vidrieres històriques de l'edifici.

Paral·lelament, el líder del PPC, Alejandro Fernández, va comparar els esvalotadors que van trencar vidrieres històriques de Palau de la Música Catalana amb els talibans que destrueixen estàtues i obres d'art.