L'expresident de la Generalitat Artur Mas va assegurar ahir que vol visitar el seu homòleg Carles Puigdemont aquestes pròximes setmanes per buscar la «reconciliació» entre Junts i el PDeCAT amb l'objectiu de recosir l'espai i recuperar la seva hegemonia. «Això no ha sortit bé per a ningú. A Junts no li ha sortit bé i al PDeCAT tampoc. Quan has fet una cosa i no ha sortit bé, o ho fas bé o continuarà sense sortir bé. Hauria de ser possible, i si no ho és, ja està», va dir en una entrevista a Rac1.

L'expresident, que mesos enrere va anunciar que es quedava al PDeCAT com a militant de base, no abandona la possibilitat que hi pugui haver una reconciliació entre totes dues formacions, la qual cosa defensa que sempre va intentar, i ha advertit que «serà molt difícil tornar a tenir l'hegemonia de fa anys i aspirar a la presidència de la Generalitat sense una reconciliació a fons de l'espai». Després que el PDeCAT no hagi aconseguit entrar al Parlament, Mas ha admès que és un «fracàs» perquè el seu objectiu passava per tenir representació i ser la clau de la majoria sobiranista, però considera un èxit que els 77.000 vots que va obtenir la formació hagin servit perquè l'independentisme superi el 50% dels vots.

Així, ha recordat que abans de la campanya es va postular a favor de crear un sol partit, i en cas de no ser possible, d'una coalició entre Junts i el PDeCAT, opció que reconeix que té els seus peatges però també l'avantatge que «el teu electorat natural no s'ha de dividir». No obstant això, ha lamentat que Junts rebutgés l'oferta del PDeCAT d'anar en coalició, i ha advertit que ara no entendria que tots dos partits es critiquessin mútuament: «Hi hauria d'haver més autocrítica que crítica».

Sobre què ha de fer ara el PDeCAT, Mas ha recordat que la formació s'ha donat unes setmanes per fer una reflexió interna per abordar si té sentit mantenir aquest projecte de cara al futur, i destaca que la decisió l'han de prendre els que estan al capdavant del partit, que presideix David Bonvehí.