Més de 5 milions de catalans estan cridats a les urnes aquest diumenge en unes Eleccions al Parlament de Catalunya 2021 que es preveuen molt ajustades i que caldrà veure com afecta la covid-19 covid-19en la participació. Concretament, el cens és de 5.368.881 persones si no es compten els residents a l'exterior i s'ha registrat una xifra rècord de 284.706 electors que han demanat el vot per correu.

Per oferir informació de les eleccions en directe, Emporda.info ha preparat un cobriment especial que s'allargarà fins ben entrada la matinada, un cop es coneguin tots els resultats de les eleccions catalanes 2021. Estigues atent a l'Instagram, Twitter, Facebook i web del diari per saber l'última hora de la jornada electoral.

23.50 h Junts per Catalunya s’imposa a Figueres amb un fort càstig per a Ciutadans

La candidatura de Junts per Catalunya ha guanyat a Figueres amb el 23,38% dels vots, per davant d’ERC (23,38), PSC (18,21) i Vox (12,13%). Ciutadans, que el 2017 havia obtingut el 29,15% dels sufragis, ha caigut al fons de la llista amb el 4,76%.

23.25h Empat entre PSC i ERC a 33 escons amb JxC en tercera posició amb 32

El PSC i ERC empaten en la primera posició amb 33 escons a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021 amb el 98% dels vots escrutats. JxC queda en tercera posició amb 32 escons. Per darrere, Vox, amb 11 ocupa la quarta posició, seguida de la CUP (9) en cinquena, En Comú Podem (8) en sisena i Cs (6) en setena. Els últims escons els ocupa el PP amb 3. PDeCAT no ha aconseguit representació. L'any 2017 Ciutadans va guanyar les eleccions amb 36 escons, 2 més que el seu immediat perseguidor, el Junts per Catalunya que encapçalava Carles Puigdemont. Per darrere, Esquerra Republicana va aconseguir 32 escons i el PSC 17. Catalunya en Comú amb 8, la CUP amb 4 i el PP amb 4 van completar la cambra catalana

23.20 Junts per Catalunya guanya a l'Alt Empordà per davant d'ERC i PSC

Junts per Catalunya ha guanyat les eleccions a l'Alt Empordà. La formació liderada per Carles Puigdemont ha sumat un 27,84% dels sufragis amb el 98,17% dels vots escrutats. ERC ha estat la segona força (22,2%) amb el PSC en tercer lloc (15,52%). Vox ha entrat amb força (9,7%) per davant de la CUP (7,5%) i Ciutadans (4,06%) la gran derrotada d'aquestes eleccions. El PDeCAT es conforma amb un 3,86%, amb En Comú Podem (3,82%) i el PP (2,69%) en el vagó de cua.

23.10h L'alcalde de Borrassà Ferran Roquer repetirà en el Parlament com a diputat

Amb el 98,5 dels vots escrutats, l'alcalde de Borrassà i número sis de la candidatura de Junts per Catalunya per Girona, pot celebrar que ha tornat a aconseguir una acta de diputat, ja que la seva formació suma set electes en aquesta convocatòria. Ferran Roquer també ha celebrat l'elevat exercici democràtic del seu poble, que ha tingut un 69,47% de participació, amb un 50% de vots favorables a JxCat i un 20,11 per a ERC.

22.45h JxCat guanya a L'Escala, Cadaqués, castelló i el Port de la Selva

Amb el 100% dels vots escrutats, Junts per catalunya s'ha imposat a L'Escala (32,09%), El port de la Selva (40,71%), Castelló d'Empúries (25,91%) i Cadaqués (37,3%). El Port de la Selva té com a alcalde a Josep Maria Cervera, president de l'Associació de Municipics per a la independència.

22.40h El PSC guanya a Roses amb el 23,02% dels vots amb ERC i JxC just darrere

El PSC ha guanya a Roses amb el 23,02% dels vots amb ERC (21%) i JxCat (18,65%) just darrere. Vox ha passat per davant de les altres opcions i ha acabat en quart lloc amb el 15,59%. A Roses i ha hagut una participació del 47,8%.

22.15h Empat entre PSC i ERC a 33 escons amb JxC en tercera posició amb 32 amb el 76,78% del vot escrutat

El PSC i ERC empaten en la primera posició amb 33 escons a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021 amb el 76,78% dels vots escrutats. JxC quedaria en tercera posició amb 32 escons. Per darrere, Vox, amb 11 ocuparia la quarta posició, seguida de la CUP (9), en cinquena, En Comú Podem (8) en sisena i Cs (6) en setena. Els últims escons els ocuparia el PP amb 3 i PDeCAT no entraria. L'any 2017 Ciutadans va guanyar les eleccions amb 36 escons, 2 més que el seu immediat perseguidor, el Junts per Catalunya que encapçalava Carles Puigdemont. Per darrere, Esquerra Republicana va aconseguir 32 escons i el PSC 17. Catalunya en Comú amb 8, la CUP amb 4 i el PP amb 4 van completar la cambra catalana.

22.10h L'independentisme es queda a les portes del 50% dels vots amb la meitat de les paperetes escrutades

Els partits independentistes s'han quedat a les portes d'aconseguir el 50% dels vots quan s'han escrutat la meitat de les paperetes. Sumant les persones que han triat ERC, JxC, CUP, PDeCAT, Primàries Catalunya i Front Nacional Català (els dos últims no aconseguirien representació al Parlament) l'opció independentista obté el 49,72% dels vots. Cal recordar que algunes de les formacions sobiranistes han marcat com a objectiu en el seu programa superar aquest llindar, com a nova fita de l'independentisme. El Parlament sí reeditarà la majoria absoluta de les forces sobiranistes, amb 74 dels 135 escons de la cambra baixa catalana.

21.55h El PSC es juga la victòria amb ERC i Junts

El PSC amb 34 escons seria el guanyador de les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021 amb el 28,23% dels vots escrutats. ERC, amb 33, quedaria en segona posició i JxC, amb 31, en tercera. Per darrere, Vox, amb 11 ocuparia la quarta posició, seguida de la CUP (9), en cinquena, En Comú Podem (8) en sisena i Cs (6) en setena. Els últims escons els ocuparia el PP amb 3 i PDeCAT no entraria. L'any 2017 el Ciutadans liderat per Inés Arrimadas va guanyar les eleccions amb 36 escons, 2 més que el seu immediat perseguidor, el Junts per Catalunya que encapçalava Carles Puigdemont. Per darrere, Esquerra Republicana va aconseguir 32 escons i el PSC 17. Catalunya en Comú amb 8, la CUP amb 4 i el PP amb 4 van completar la cambra catalana.

21.45h Vox s'imposa a Vilamalla amb una quarta part dels vots

Vox s'ha imposat en l'escrutini de les eleccions a Vilamalla amb el 22,52% dels vots, per davant de Junts pe Catalunya (19,21%) i ERC (18,76%). El PSC n'ha obtingut el 14,13%.

21. 30h A l'Alt Empordà, amb el 25% escrutat, guanya JxCat amb el 27,94%

A l'Alt Empordà, amb el 25,74% dels vots escrutats d'aquestes eleccions al Parlament de Catalunya, guanya provisionalment guanya JxCat amb el 27,94%. El segueixen ERC (21,5%), PSC (15,5%) i Vox (10,77%). Per sota del deu per cent hi ha la CUP (7,35), Ciutadans (4,07), ECP (3,83), PDeCAT (3,29) i PP (2,91).

21.20h Granados augura que "Catalunya obre una nova etapa": "Ningú comptava amb nosaltres fa 3 mesos, i el PSC està a la final"

La viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, ha augurat que "Catalunya obre una nova etapa" després d'aquesta jornada electoral, que ha celebrat com "un gran exemple de normalitat democràtica". Després que s'hagin fet públics alguns sondeigs a peu d'urna, la dirigent socialista ha afirmat que "el canvi ha arribat per quedar-se". "Ningú comptava amb nosaltres fa tres anys, ni fa tres mesos, i el PSC està a la final", ha dit. En una breu intervenció des de la seu del partit, Granados, que ha vaticinat "una llarga nit electoral", ha valorat les dades de participació i ha dit que el país "torna a una participació similar a la del 2006, 2010 i 2012".

21.15h ERC creu que a l'escrutini s'està decidint si l'independentisme "es lidera des de la dreta o des de l'esquerra"

El cap de campanya i vicesecretari general de comunicació i estratègia d'ERC, Sergi Sabrià, s'ha mostrat convençut aquest diumenge que l'independentisme guanyarà les eleccions del 14-F i ha apuntat que l'escrutini decidirà si el moviment "es lidera des de la dreta o l'esquerra". En un intervenció telemàtica a la seu del partit, Sabrià ha apuntat que amb els resultats electorals caldrà analitzar quants escons estaran a favor de l'amnistia i l'autodeterminació i de si se superarà per primer cop el 50% dels vots independentistes. Des d'ERC han qualificat de "mala notícia" el descens de la participació i ho han atribuït a la pandèmia i a la "imposició" de la data dels comicis per part dels tribunals. "No era el moment per fer eleccions, era una operació a mida per tombar els independentistes. Però un altre cop els independentistes han sortit i estic convençut que guanyaran aquesta nit", ha destacat.

21.10h Els comuns són "moderadament optimistes" amb els seus resultats i insisteixen que un govern d'esquerres "és possible"

El director de campanya dels comuns, David Cid, ha assegurat que els comuns són "moderadament optimistes" amb els seus resultats després que s'hagin fet públics alguns sondejos a peu d'urna. Cid ha dit que estan "en disposició de mantenir resultats" i ha apuntat que en un context "d'alta polarització i competició electoral intensa" això seria "una bona notícia". En una compareixença des de la seu del partit Cid ha remarcat que "tots els sondejos" demostren que un govern d'esquerres "és possible" i ha subratllat que aquesta fórmula "tindria la majoria més àmplia del Parlament". Cid també s'ha referit a la participació a les eleccions i ha admès que la valoració és negativa. "Creiem que cal una reflexió del conjunt de les forces", ha dit.

21.00h Artadi augura una "gran nit" per JxCat i l'independentisme: "Farem història i revalidarem la majoria absoluta"

La número 4 de la llista de JxCat, Elsa Artadi, ha augurat una "gran nit" pel partit i l'independentisme. La seva vicepresidenta ha comparegut davant la premsa a les 20:45 hores per valorar les dades provisionals de participació del 14-F: "Farem història i revalidarem la majoria absoluta". Artadi considera que JxCat guanyarà i que la seva candidata, Laura Borràs, serà la primera presidenta de la història de la Generalitat amb un Govern "fort". La portaveu del partit també ha opinat que la participació serà la "més alta" en pandèmia en les jurisdiccions properes, comparant les xifres d'Euskadi, Galícia i Portugal: "Estem molt orgullosos de la mobilització del poble". Artadi també ha denunciat la "vulneració" del dret a vot des de l'exterior.

20.48h La CUP reclama un "pacte antifeixista" perquè "l'anomalia" de Vox al Parlament "duri el mínim temps possible"

El número 2 de la CUP per Barcelona a les eleccions del 14-F, Carles Riera, ha titllat l'entrada de l'extrema dreta al Parlament que mostra el sondeig de TV3 de "mala noticia" si es confirma i ha reclamat un "pacte antifeixista" perquè "l'anomalia" de Vox "duri el mínim temps possible". En una compareixença des del casal Can Capablanca, Riera ha assegurat que una majoria independentista amb més pes per les esquerres "serà una bona notícia". També ha valorat la baixada històrica de la participació, tot atribuint-la "crisi institucional i democràtica" i a la pandèmia. Segons el candidat cupaire, la Junta Electoral Central (JEC) i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han "forçat la màquina" imposant la data electoral.

20.47h Cs veu "preocupant" la xifra de participació i evita valorar els pronòstics dels sondejos

El número tres de la candidatura de Cs per Barcelona a les eleccions al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha considerat "preocupant" la xifra de participació als comicis d'aquest diumenge perquè "no han sigut bons". "No és mai una bona notícia que la participació hagi caigut tant", ha dit davant dels mitjans. "Esperàvem certament una altra cosa. Ens hauria agradat que hagués anat d'una altra manera però el cert és que ha sigut el número de participació", ha afegit. Martín Blanco ha comparegut per valorar la participació i no ha entrat a opinar sobre els sondejos d'aquest vespre, que els auguren una pèrdua de fins a 30 diputats. Tement que una baixa participació els perjudiqués, Cs ha fet constants crides a anar a votar els darrers dies.

20.39h El PDeCAT reclama "prudència" i preveu uns resultats "bastant més optimistes" dels recollits a les enquestes

El diputat del PDeCAT al Congrés dels Diputats Ferran Bel ha reclamat "prudència i precaució" davant els resultats de les enquestes publicades aquest diumenge, que donen un màxim de dos escons al partit demòcrata. El diputat ha assegurat que tenen informació "bastant més optimista" i s'ha mostrat convençut que el partit tindrà grup parlamentari propi i representació a cada demarcació. Per altra banda, Bel ha fet una valoració "molt positiva" de la jornada electoral "malgrat" les circumstàncies i ha assegurat que "ningú podrà posar en dubte la legitimitat" dels comicis.

Bel ha celebrat que, "a diferència" d'altres enquestes, les d'aquest diumenge situen el partit al Parlament. De totes maneres, ha assegurat que la formació tindrà grup parlamentari propi. "Les informacions al llarg del dia ens fan ser moderadament optimistes", ha assegurat. El diputat també s'ha mostrat "satisfet" amb la campanya del partit, centrada en el "programa" i el "model de país".

20.05h ERC guanyaria les eleccions amb el PSC a tocar

ERC guanyaria les eleccions amb 36-38 escons, seguida del PSC (34-36) i JxCat (30-33), segons el sondeig de TV3.

La CUP aconseguiria 7 diputats; els comuns, Vox i Cs entre 6 i 7; el PP 4 o 5; i el PDeCAT podria entrar amb 2

20.00h Els vots que continguin paperetes en blanc es comptabilitzaran com nuls

20.00h Els vots que continguin paperetes en blanc es comptabilitzaran com nulsEl conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Bernat Solé, ha explicat que la Junta Electoral Central (JEC) ha resolt aquest diumenge que els vots de les eleccions catalanes que continguin paperetes en blanc -que va enviar la Generalitat a la ciutadania- es comptabilitzaran com nuls. "És competència de la Junta Electoral", ha assegurat en una roda de premsa al Centre de Dades del Parlament, després d'informar del segon avanç de participació dels comicis. Solé ha dit que té una "afectació mínima" i ha estimat el marge d'error en fins a 2.000 paperetes en blanc dels 5,5 milions que la Generalitat ha enviat a la població.

19.15 h Els membres de les meses es protegeixen pels positius i contactes estrets

Els membres de les meses electorals que han de rebre els votants positius de Covid-19 o confinats preventivament per contactes estrets, s'han vestit amb els equipaments de protecció personal per encarar la darrera hora de les otacions al Parlament de Catalunya d'aquest diumenge.

18.23 h · La participació fins a les 18h és del 45,7%, 22 punts menys que les eleccions del 2017

Per a més informació dels resultats de la comarca de l'Alt Empordà

La participació a les eleccions del 14-F fins a les 18h és del 45,7% , 22 punts menys que les últimes eleccions del 2017. Girona és la demarcació on s'ha registrat més participació fins ara, amb un 47'1%. A l'altra cara de la moneda hi ha Tarragona, amb només un 42,8%. A Barcelona, s'ha registrat un 45,9% i a Lleida, un 46,2%. En relació a les eleccions al Parlament del 2015, la participació fins a les 18h ha caigut 20 punts.

18.00 h · Desestimat el recurs de Vox contra Aragonés

La Junta Electoral Central (JEC) ha desestimat el recurs de Vox que denunciava al candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonés, per assenyalar durant un míting que calia lluitar contra el feixisme com en els anys 30, i recorda a Vox que aquesta denúncia ha de resoldre's en els tribunals penals.

17.30 h . Les meses que s'han constituït més tard de les 9h no allargaran l'horari de votació més enllà de les 20h

La Junta Electoral de Barcelona ha comunicat al Govern que les meses que s'han constituït més tard de les 9h no allargaran l'horari de votació i, per tant, tancaran a les 20h. Aquesta mesura afecta només a meses electorals de la demarcació de Barcelona ja que a la resta (Tarragona, Lleida i Girona) no hi ha hagut problemes i totes s'han pogut formar abans de les 9h, l'hora en què han començat les votacions. La decisió de la Junta Electoral de Barcelona podria afectar fins al 35% de les meses que no estaven constituïdes a les 9h, tot i que algunes d'elles ho poden haver notificat més tard encara que s'hagin constituït amb normalitat abans d'obrir els col·legis electorals.

17.01 h · La JEC indica que un sobre amb una papereta en blanc ha de considerar-se vot nul

La Junta Electoral Central (JEC) ha recordat aquest diumenge que els sobres dipositats a les urnes que continguin paperetes en blanc han de comptabilitzar-se com a nuls, ja que la llei estableix que els vots en blanc són aquells que no contenen cap tipus de papereta. En una resolució dictada aquest 14F, la JEC respon així a la sol·licitud del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat que es considerin vàlids els vots emesos en paperetes en blanc que s'han inclòs en els enviaments realitzats als ciutadans per la Generalitat per a les eleccions al Parlament, al costat de les paperetes de les candidatures que es presenten.

16.07 h · Les Comparses del Carnaval de Vilanova i la Geltrú surten a votar amb les indumentàries de festa

Clavell, mantó de Manila i barretina han estat part de la indumentària que els integrants de les Comparses de Carnaval de Vilanova i la Geltrú han tret al carrer per anar a votar aquest diumenge. Es tracta d'una iniciativa que s'ha mogut a través de les xarxes socials, a mig camí entre la protesta i la reivindicació, després que s'hagin suspès els actes presencials d'una de les majors festivitats a la localitat. Precisament, aquest diumenge era el dia gran del Carnaval al municipi, on l'any passat van sortir al carrer unes 17.000 persones integrades a les diferents Comparses. Enguany tampoc hi ha hagut la massiva guerra de caramels entre Comparses, si bé a la plaça de la Vila s'hi ha fet una mostra en petit comitè amb els més menuts.

15.06 h · Borràs anima a votar "pensant en l'1-O"

La candidata de JxCat, Laura Borràs, ha votat aquest 14-F al seu col·legi electoral de Sarrià (Barcelona), amb normalitat. La presidenciable de Junts ha atès la premsa i ha animat a votar "pensant en l'1-O". Borràs ha subratllat que el diumenge d'avui s'assembla "molt" al del referèndum del 2017 pel mal temps. La número dos de la llista per Barcelona ha encoratjat la ciutadania a participar i a votar "amb dignitat, per responsabilitat i il·lusió per transformar el país i el futur". "Votar és segur, però sobretot hem de procurar-nos la salut democràtica, i que les urnes s'omplin de vots pel futur que ens mereixem", ha insistit. Borràs seguirà la nit electoral amb l'equip de JxCat a l'Hotel Catalonia de plaça Catalunya (Barcelona).

15.03 h · Albiach fa una crida a votar en unes eleccions "clau": "Ens juguem el present i el futur de Catalunya"

La candidata d'En Comú Podem el 14-F, Jéssica Albiach, ha fet una crida a la participació en unes eleccions que ha qualificat de "clau". "No només ens estem jugant el present de Catalunya, sinó també el futur", ha advertit en una atenció a mitjans pocs minuts després de dipositar ella mateixa el seu vot. Albiach ha demanat "a la gent honesta, treballadora i compromesa amb la democràcia" que acudeixi a les urnes i els ha demanat que votin "per una sortida social a la crisi, pel diàleg i per aturar l'extrema dreta". "Davant l'odi i la resignació, votem per l'amor i per l'esperança", ha insistit Albiach, que ha confiat que s'iniciarà "una nova etapa". La líder d'ECP ha garantit que les eleccions són segures i que el dispositiu està funcionant.

15.02 h · Garriga fa una crida la mobilització massiva i qualifica les feministes que l'han increpat de "turba violenta"

El candidat de Vox a la Generalitat, Ignacio Garriga, ha fet una crida a la mobilització massiva i ha posat com a exemple de la "necessitat" d'anar a votar, "aquesta turba violenta que m'ha increpat", en referència a les feministes que han protestat contra el feixisme davant del col·legi electoral on ha votat. "Crec que és la primera vegada que un candidat a la presidència de la Generalitat és increpat en anar a votar per un grup que a més ens diu feixistes", ha lamentat. Garriga, a més, a preguntes dels periodistes, ha afegit que "tota protesta és llibertat d'expressió" però que no ho és "insultar a un representant públic i a milers de catalans dient-los feixistes per exposar unes idees que no els agraden".

15.01 h · Carrizosa crida a la participació i avisa: "Qui no es mobilitzi ara que no es queixi els propers quatre anys"

El candidat de Cs a president de la Generalitat, Carlos Carrizosa, ha fet una crida a la participació a les eleccions al Parlament d'aquest diumenge. "Qui no es mobilitzi ara que després no es queixi els propers quatre anys", ha advertit en declaracions a la premsa després de votar en un col·legi electoral de l'Eixample de Barcelona. Carrizosa ha considerat "bàsic per a la democràcia" que es vagi a les urnes i ha dit que "el constitucionalisme s'ha de mobilitzar" per tal d'"obrir una nova etapa a Catalunya de convivència i canvi". "El canvi només pot venir d'una mobilització massiva del constitucionalisme", ha insistit al costat de la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, que l'ha acompanyat fins al punt de votació.

15.00 h · Sabater anima tothom a votar "per conquerir drets": "Vencem la por prenent les màximes precaucions"

La candidata de la CUP-UNCPG a les eleccions del Parlament d'aquest 14 de febrer, Dolors Sabater, ha animat tothom a votar tot i la pandèmia per "conquerir drets" aquest diumenge després de dipositar el seu vot a Badalona. "Vencem la por prenent les màximes precaucions. Avui no era el millor dia per fer les eleccions però no podem deixar l'oportunitat de posar el vot dins l'urna", ha dit Sabater en declaracions als mitjans a la sortida del col·legi electoral. L'exalcaldessa de Badalona ha afegit que en el context de "greu crisi climàtica, social, econòmica i democràtica" és necessari mobilitzar el "vot de resistència, el vot d'independència, l'antifeixista, i el vot per conquerir drets". "Animo a tothom a sortir a votar", ha insistit.

14.59 h · Illa anima a votar: "L'esperança sempre és més forta que la por i l'afecte, més fort que l'odi"

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha animat a tothom a votar i ha afirmat que fer-ho "és segur", tenint en compte totes les mesures que s'han previst per aquests comicis, marcats per la pandèmia. "Cal votar amb esperança. L'esperança és sempre més forta que la por, i l'afecte, més fort que l'odi", ha dit en declaracions a la premsa a la sortida del col·legi. El candidat, acompanyat de la seva dona, ha votat al centre cultural de la Roca del Vallès passat les dotze del migdia. L'exministre ha agraït "la dedicació" de les persones que fan que aquesta jornada electoral estigui transcorrent amb normalitat.

14.58 h · Chacón assegura que votar aquest diumenge és "més fonamental que mai"

La cap de llista del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, ha assegurat que anar a votar sempre és "fonamental", però ha afirmat que aquest diumenge ho és "més que mai" perquè Catalunya està decidint com sortirà de la crisi "sanitària, econòmica i social". La candidata s'ha mostrat "convençudíssima" que la majoria de ciutadans optaran per una opció "moderada i centrada" que aposti per un "bon govern" i "faci posar en marxa" Catalunya. L'exconsellera d'Empresa i Coneixement també ha apel·lat a tots aquells que dubten i els ha convidat a anar a votar.

14.54 h · Alejandro Fernández demana una alta participació per "enfortir" la democràcia: "Si no hi vas, altres decideixen per tu"

El candidat del PPC, Alejandro Fernández, ha votat aquest diumenge passades les dotze del migdia, quan s'ha iniciat l'horari recomanat per a la votació de la població que no és col·lectiu de risc ni està contagiada o en quarantena. Després d'emetre el vot, Fernández ha fet una crida a les urnes perquè aquest 14-F hi hagi una alta participació. "La democràcia s'enforteix quan la participació és alta i la gent s'involucra", assegura. El candidat popular també avisa els electors indecisos: "Si no vas a votar, altres decideixen per tu". Fernández també ha volgut tranquil·litzar els que puguin sentir por davant possibles contagis als col·legis electorals i afirma que anar a votar és tan segur com anar a buscar el pa.

14.15 h · El Govern atribueix el descens de participació a la pandèmia, l'organització en franges i l'increment del vot per correu

El Govern ha atribuït el descens de 12 punts en la participació a les 13.00 hores d'aquest 14-F al context de pandèmia, el fet que s'ha destinat la franja de 9.00 a 12.00 hores a la gent gran i persones de risc i a l'increment del 350% del vot per correu. Així ho ha indicat el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Participació, Bernat Solé, que ha afirmat que, malgrat tot, la baixada és "assimilable" a la d'altres comtesses electorals internacionals celebrades també durant la pandèmia. Solé ha dit que és "aviat" per fer una anàlisi profunda però ha recordat que el volum més gran de ciutadans estaven cridats a votar entre les 12.00 i les 19.00 hores. A les 13.00 hores la participació era del 22,78% (34,69% el 2017).

14.04 h · Manifestants de Femen protesten en el col·legi on ha votat el candidat de Vox

Cinc dones del grup feminista Femen han protestat aquest diumenge al migdia al col·legi electoral del carrer Sant Joan de la Salle, 42 de Barcelona, on ha votat el candidat de Vox, Ignacio Garriga. Hi han arribat poc després que el candidat, acompanyat de la seva dona i de la seguretat habitual, entrés al col·legi. Han cridat "Vot a Garriga, vot a feixista" mentre mostraven cartells i llençaven paperetes verdes on es podia llegir 'Feixistes fora de les urnes' i 'Femen contra el feixisme polític i institucional', frases que també duien pintades sobre el seu cos, nuu de cintura cap a dalt. Els Mossos d'Esquadra que hi havia a la porta se les han endut i les han identificat.

Mitjanes de paticipació a l'Alt Empordà en el primer avanç (13h)

Més informació

El primer avanç de participació en les eleccions al Parlament, situa la mitjana de l'Alt Empordà (24,07%) dos punts per sobre la participació de Catalunya (22,78%). La jornada electoral d'aquest matí ha estat marcada per una baixa participació, en aquest sentit, cal destacar Figueres (19,09%). A Vilafant ha estat del 26,46%, 8,45 punts per sota de les anteriors eleccions, però per sobre de la participació a l'Alt Empordà.A Vilamaniscle la participació ha estat del 18%, el mateix percentatge que La Jonquera. A Borrassà ha estat del 31%. A l'Escala, ha estat del 25,75% a les darreres eleccions era del 33,28% a la mateixa hora. La Jonquera també destaca per una baixa participació, amb una mitjana del 18%.13.29 h · La participació fins a les 13.00 hores és del 22,75%, gairebé 12 punts menys que el 2017

Més informació

El 22,75% dels catalans cridats a les urnes havia votat fins a les 13.00 hores. Són 11,94 punts menys que en les eleccions del 21-D del 2017, quan es registrava una participació del 34,69% a la mateixa hora. Aquestes són dades provisionals amb el 86% de les meses comunicades. En els comicis del 27 de desembre del 2015 la participació a les 13.00 hores era del 35,10%. Per demarcacions, a Barcelona ha votat un 22,50% amb més del 90% de les meses comunicades (a les anteriors ho va fer el 34,58%), a Girona ha exercit el seu dret a vot el 24,16% (fa quatre anys ho va fer el 35,20%), a Lleida ha participat un 24,18% que contrasta amb el 34,41% del 2017 i a Tarragona i Terres de l'Ebre ho ha fet el 22,68% (la xifra del 2017 era del 35,11%).

12.58 h · José Montilla, president d'una mesa electoral després de no presentar-se el titular

L'expresident de la Generalitat José Montilla viu aquest diumenge una jornada electoral atípica perquè ha sigut convocat per participar en un col·legi situat a Les Escoles, a Sant Just Desvern (Barcelona). L'expresident va ser elegit com a suplent, però com que no s'ha presentat el president de mesa ha hagut d'assumir aquestes funcions. El diputat socialista José Zaragoza ha compartit a les xarxes socials un vídeo on es veu José Montilla a la mesa electoral.

12.07 h · Un president de mesa acudeix al col·legi electoral disfressat de pallasso

Un president d'una mesa electoral de Tarragona ha acudit al seu col·legi electoral disfressat de pallasso.

11.43 h · Sabotegen un centre de telecomunicacions a Canet d'Adri (Girona) i Cubells (Lleida)

Dos centres de repetició de telecomunicacions han estat sabotejats la passada nit a Canet d'Adri i Cubells (Lleida), hores abans de la jornada electoral que viu aquest diumenge Catalunya. Fonts dels Mossos han informat que els repetidors es troben a Canet d'Adri i a Cubells (Lleida), i que s'estan investigant les circumstàncies d'aquest succés.

11.10 h · Es constitueixen el 100% de les meses a Catalunya

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha informat que ja s'han constituït el 100% de les meses electorals, i ha agraït a tothom la "responsabilitat i el compromís cívic". Ho ha fet a través de Twitter en una piulada a les 11.10 hores. El director de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, havia explicat uns minuts abans que quedaven 22 meses per informar, 9 d'elles a Barcelona, tot i que ell mateix ja ha augurat que s'acabarien constituint. "Molt probablement ja estan constituïdes però nosaltres encara no ho sabem", ha dit a TV3. Sobre la publicació de l'escrutini, ha indicat que "segurament s'endarrerirà", però caldrà consultar-ho amb la Junta Electoral Central.

10.49 h · El Govern destaca la "normalitat" en l'obertura, amb les mateixes incidències i meses constituïdes que el 2017

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha destacat que el 14-F es desenvolupa amb "normalitat" dins l'excepcionalitat de la pandèmia, amb les mateixes incidències i meses constituïdes que el 2017 a primera hora. Des del Parlament, Solé ha indicat que ja s'havien constituït i informat el 97,4% de les meses, el mateix percentatge que fa quatre anys, i que la previsió era que "en els propers minuts" s'acabessin obrint la resta. Ha indicat que en cas que alguna no ho pogués fer caldrà esperar què decideix la Junta Electoral. Tot i que ha afirmat que res fa preveure que els resultats no es facin públics aquest diumenge, sí ha reconegut que segurament es farà més tard de l'habitual.

10.02 h · El 100 % de les meses de les comarques gironines es constitueixen amb normalitat

Els 510.478 gironins que estan cridats a les urnes per aquestes eleccions a Catalunya han començat a votar amb normalitat. S'han constituït el 100 % de les meses gironines, la gran majoria, sense problemes, entre les quals les 21 de la seu única de Palamós, la més gran de tot el país.

10h . 96,98% de meses electorals estan constituïdes

El 96,98% de meses electorals estan constituïdes a les 10 hores de la jornada de les eleccions catalanes d'aquest diumenge, segons dades de la Generalitat. Aquest percentatge correspon a 8.863 meses de les 9.139 meses disposades per a aquestes eleccions, hora límit per constituir les meses electorals.

09.54 h · Correus mobilitza 2.600 treballadors i 1.700 vehicles durant la jornada electoral

Correus mobilitzarà aquest diumenge 2.648 treballadors i 1.717 vehicles de la seva flota per dur a terme el lliurament dels vots per correu dels ciutadans catalans a les 9.139 meses electorals. Els vots que ja estan en custòdia de Correus es lliuraran quan s'obrin els locals electorals, mentre que els que poguessin rebre's en el transcurs de la jornada d'avui es faran arribar al llarg del dia.09.43 h · Només 63 dels 14.000 agents policials del dispositiu del 14-F estan afectats pels efectes secundaris de la vacuna

Interior ha constatat que només 63 dels 14.000 agents dels Mossos i les Policies Locals del dispositiu electoral estan afectats pels efectes secundaris de la vacuna, que han pogut ser rellevats per un romanent de suplents ja previst. Així ho ha avançat el comissari de Mossos Joan Carles Molinero, que també ha assegurat que els 2.770 col·legis electorals estan coberts per un dispositiu estàtic de dos agents policials. La nit, segons Interior, ha estat "tranquil·la" i els Mossos només han detectat dos sabotatges en repetidors de telefonia i canals de televisió i ràdio a Canet d'Adri (Gironès) i Cubells (Noguera), que no afecten el funcionament del 14-F.

9.30h . La majoria de pobles de la comarca, amb les meses constituïdes

Els respectius ajuntaments dels pobles de l'Escala, Garrigàs, la Jonquera i Vilamaniscle i Roses han anunciat via Twitter que ja tenen les meses constituïdes.

9.15h . Totes les meses de Figueres s'han constituït amb normalitat

Més informació

L'Ajuntament de Figueres anuncia que la totalitat de les meses electorals de la ciutat s'han constituït amb normalitat. En total hi ha 36 meses repartides en 10 col·legis electoral, i 27.329 persones estan cridades a les urnes.

09.00 h · Obren els col·legis electorals

Els col·legis electorals que no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni cap incidència han obert a les nou del matí . Segons l'aplicació 'Eleccions 14F', a les 9.00 hores s'havien constituït 5.989 meses, el 65,5% de les 9.139 que ho han de fer.

08.54 h · La meitat de les meses electorals ja estan constituïdes

La meitat de les meses electorals ja estan constituïdes. Segons consta a l'aplicació 'Eleccions 14F', ja s'han constituït 4.745 meses, d'un total de 9.139. Això vol dir que gairebé el 52% ja s'han format amb els seus membres. Aquestes meses estan repartides en 2.763 locals electorals, que impliquen gairebé 900 meses i 83 locals més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir aquest diumenge. Un total de 5.368.881 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge -5.624.044 amb els que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats.

08.21 h

Els suplents de les meses electorals hauran d'esperar fins a les 10 del matí per si han de cobrir alguna vacant.

08.00 h · Comencen a constituir-se les meses electorals

Les 9.139 meses instal·lades en 2.763 col·legis electorals, per les quals han estat escollides 82.251 persones entre presidents, vocals i suplents, han començat a constituir-se a les 08:00 d'aquest diumenge, marcades per unes mesures excepcionals a causa de la pandèmia de la Covid-19.

7.00 h - Consulta les franges horàries on es recomana votar

La Generalitat recomana una votació per franges horàries per evitar riscos de contagi:

De 9.00 a 12.00 hores, les persones de risc.

De 19.00 a 20.00 hores, les persones positives per covid-19 o confinats per contactes estrets.

De 12.00 a 19.00 hores, la resta dels ciutadans.

S'ha organitzat un ampli dispositiu per assegurar la màxima seguretat en la jornada electoral del 14-F, tant per als ciutadans que acudiran a votar com per a aquells que estaran a les meses electorals.

Consulta els resultats de les eleccions a Catalunya.