La consellera de Justícia, Ester Capella, presenta aquest dijous, 21 de gener -Dia Europeu de la Mediació-, la conferència Cap a una política pública de mediació de la Generalitat de Catalunya, a càrrec de Javier Wilhem, psicòleg i mediador, en una edició que estarà marcada per les restriccions per a la prevenció de la COVID-19. L'acte tindrà lloc a les 13.15 h i es podrà seguir a través de la plataforma Zoom amb capacitat limitada.

A més, a les 12 h, el director general de Dret i d'Entitats Jurídiques, Xavier Bernadí presenta la sessió Els valors de la mediació, a càrrec de Javier Hernández García, magistrat de la Sala 2a del Tribunal Supremque també es farà en línia; cal inscriure-s'hi prèviament.

La conselleria de Justícia ha organitzat aquestes conferències coincidint amb el Dia Europeu de la Mediació, que se celebra aquest dijous. El Departament publica al seu web els actes que organitzen diverses entitats implicades en la mediació.

Mediació i COVID-19

Mediació i COVID-19La pandèmia ha incidit fortament en les mediacions. La crisi sanitària i el posterior confinament no han aturat la celebració de les sessions, però s'ha hagut de buscar fòrmules alternatives per dur-les a terme.

A l'inici de la pandèmia -el mes de març- el Centre de Mediació de Catalunya va posar en funcionament el programa Mediació i Covid-19, que ha permés fer mediacions telemàtiques. Aquesta modalitat ofereix rapidesa i seguretat, i sobretot evita desplaçaments de les parts. Fins a aquell moment, totes les mediacions eren presencials.

La mediació en línia és una modalitat que ha arribat per quedar-se: de totes les mediacions que es van iniciar el 2020 a Catalunya (2777), un 70 % es van fer de manera telemàtica (1939).

El programa Mediació i COVID-19 abasta tota mena de conflictes: familiars (divorcis, custòdies, pensions...), però també civils (arrendaments, comunitat de veïns...).

El 30 % de les mediacions fetes durant la pandèmia han estat presencials, perquè, o bé les parts ho han demanat, o bé no disposaven de mitjans telemàtics.

Lleuger descens

Lleuger descensTot i que les mediacions iniciades l'any 2020 (2777) baixen molt lleugerament (només un 1,6 %) respecte de 2019 (2822), les mediacions finalitzades (840) pugen prop d'un 20 % respecte de l'any anterior (704).