El Govern continua preparant el terreny per abordar els sensibles indults als dirigents independentistes presos per l'1-O. Cada vegada és més clar a l'hora d'obrir la porta a aquesta mesura. Després pesos pesants de l'executiu com José Luis Ábalos i Carmen Calvo, aquest dimarts ha estat el mateix Pedro Sánchez qui ha mogut fitxa. Durant la roda de premsa per fer balanç de l'any que ara acaba, el més inusual de la història recent a causa de la pandèmia del coronavirus, el president ha advocat per «superar temps nefastos», en relació a les condemnes pel referèndum celebrat a Catalunya el 2017.

El líder socialista ha evitat concretar si hi haurà indults. «Em pronunciaré quan arribin a la taula de Consell de Ministres», va dir. De moment, la Fiscalia ja ha emès el seu informe, preceptiu però no vinculant, en el qual rebutja de manera categòrica concedir aquesta mesura de gràcia. Encara falta l'escrit del Tribunal Suprem, que excepte gran sorpresa serà també negatiu. Però l'executiu insisteix que la decisió, a la fi, serà només seva, i no té per què seguir la posició del ministeri públic i els magistrats. «Aquest és un Govern que des del principi no ha amagat les seves intencions: aposta pel retrobament, la reconciliació entre Catalunya i la resta d'Espanya. És molt important superar moments nefastos. Tots hem comès errors. Hem d'aprendre d'ells i construir espais de retrobament «, ha continuat Sánchez, en la declaració més clara que se li coneix sobre la possibilitat de concedir indults, que cada vegada sembla més propera. Tot i així, fonts de Govern descarten que la decisió s'aprovi abans de les eleccions catalanes del pròxim 14 de febrer.

La reforma del delicte de sedició, que inclourà una rebaixa de les penes, de la qual es podrien beneficiar els dirigents independentistes, tampoc té un horitzó molt definit. El Govern es va comprometre a impulsar-la aquest any, cosa que no ha complert.