L'empresa Eternam Funerària Barcelona, amb seu a Manresa, serà la primera de l'Estat espanyol a vendre uns taüts de cartró amb un preu de 152 euros, que oferirà a partir del mes vinent.

Els taüts són un invent de Javier Ferrándiz, un enginyer informàtic de Madrid que els va patentar després de superar multitud d'entrebancs. Són de cartró reciclat, lleugers, plegables i aptes per a enterraments i per a incineracions. Per llençar-los al mercat va crear l'empresa RestGreen.

A la manresana Eternam hi treballa Aureli Sánchez, que presideix la patronal de petites funeràries Esfune, nascuda amb l'objectiu d'aconseguir la liberalització real dels serveis funeraris, el suport i l'assessorament als seus usuaris i la dignificació de la professió funerària. Explica que el preu del fèretre és de 112,53 euros la unitat al qual s'han d'afegir els 36 del transport, el cost laboral del muntatge i l'entapissat interior i el coixí, amb el preu final de 152 euros amb l'IVA inclòs.

Per a Eternam, l'oferiment del fèretre no respon a criteris d'estalvi sinó mediambientals i ecològics. Alhora, la funerària fa saber que el fabricant de fèretres, a banda de l'autorització sanitària del Ministeri de Sanitat, té l'autorització sanitària del Departament de Salut de la Generalitat.

El fèretre pesa 11 quilos màxim i es pot muntar en pocs minuts sense necessitat d'eines però el principal avantatge és que, en el cas de fer-lo servir enterraments, la terra absorbeix completament el taüt en menys de dos anys perquè és biodegradable i que en el cas de les incineracions necessita menys temps i energia i pràcticament no genera cendres, si es compara amb un de fusta.