El conseller d´Interior, Miquel Sàmper, va alertar ahir del risc de no complir les mesures contra la covid-19 durant el pont de la Puríssima. En declaracions a RAC1, va assegurar que els Mossos i les policies locals controlaran el compliment del confinament municipal, que podria ser comarcal a partir de dilluns si es passa de tram. «El pont l´hem de tenir molt ben controlat», va manifestar. Va afegir que del que es faci aquests dies en pot dependre el Nadal. Sobre aquestes dades, va assegurar no estar «excessivament» d´acord amb els plantejaments fets des del govern espanyol, ja que «que veient les darreres dades» potser cal ser «una mica restrictius».

Sàmper va afirmar que durant el Nadal «s´haurà de fer molt control» i ser «conscients que encara no hi ha vacuna». Va considerar que això s´haurà de tenir en compte a l´hora que el Govern estableixi les mesures per aquestes dates. «Pensem-ho bé i siguem conseqüents i conscients que encara no tenim el remei que permeti fer una reobertura», va dir.

Pel que fa al pont, va afirmar que «és de preveure» que la gent marxi «de forma bastant més àmplia» del que ja han detectat els darrers caps de setmana. Per això, va demanar que si hi ha aquests desplaçaments s´eviti al màxim les interaccions fora dels grups de convivència. A més, va insistir que continuarà vigent el confinament municipal fins al dilluns i a partir de llavors, i si es passa de tram, el comarcal. «Si sortim fem-ho amb molta conscienciació que les coses són complicades de mantenir en la línia que volem», va declarar. Tot i l´empitjorament de les dades, va afirmar que hauran de ser les autoritats sanitàries les que les avaluïn i prenguin la decisió. En aquest sentit, va apuntar a les declaracions de la consellera de Salut, Alba Vergés, que aquest dimarts va afirmar que aquest empitjorament estava previst i que la previsió era poder passar de tram. «No soc ningú per desmentir els criteris epidemiològics i farem el que ells diguin», va dir.

Tanmateix, el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, va demanar ahir fugir de la idea que «arriba un pont» i més davant de l´evolució «desfavorable» d´alguns indicadors en els darrers dies, una evolució que els preocupa, va reconèixer. El sotsdirector de Protecció Civil va afirmar que és un «no-pont» i va apel·lar a la responsabilitat de limitar les interaccions socials i estar-se amb el grup bombolla. «La situació del Nadal dependrà del que fem en aquest pont», va afirmar. També de cara a les festes de Nadal, Delgado va demanar extremar les mesures sobretot set dies abans de fer trobades amb persones de risc.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, per la seva banda, va fer una crida a la responsabilitat de la ciutadania, empreses i sectors que van iniciar la reobertura a no caure en «l´autocomplaença». En una intervenció al Parlament, Aragonès va apuntar que el país «se´n està sortint» de la pandèmia però que cal «aprendre de les lliçons» i tocar «de peus a terra amb humilitat». El vicepresident va alertar que els propers 20 dies són «extremadament crítics».

D´altra banda, Sàmper va recordar que Catalunya continua en un nivell 4 sobre 5 d´alerta per terrorisme i va assegurar que després dels darrers esdeveniments a Europa no es pot «abaixar la guàrdia». «Quan passa això la història demostra que el següent pas és baixar cap al sud d´Europa, el primer que es troba es Catalunya i una ciutat com Barcelona», va manifestar. Per això, va afegir que el «risc és important» i que fins i tot a l´octubre es va detenir una persona a Palafrugell per enaltiment del terrorisme.