El tauler electoral català continua molt estable tres mesos abans de les eleccions previstes per al pròxim 14 de febrer, malgrat les contínues convulsions en el Govern i els efectes de la pandèmia del coronavirus. Segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, ERC guanyaria folgadament els comicis davant de JxCat, però la dada que crida més l'atenció de l'enquesta és que l'extrema dreta de Vox consolida i reforça les seves expectatives d'entrar amb força al Parlament de Catalunya. Vox podria debutar a la Cambra catalana amb fins a 8 diputats.

Esquerra obtindria entre 36 i 37 escons, davant de JxCat, que aconseguiria entre 28 i 30 diputats. La tercera posició seria per al PSC, que aconseguiria 22-23 parlamentaris; Ciutadans cauria a la quarta plaça amb 13-14 representants; els comuns aconseguirien amb 7-9 i el PP creixeria fins als 8-9. Els ultradretans de Vox podrien fins i tot empatar amb els populars amb 7-8 escons en la seva estrena en el Parlament. La CUP aconseguiria 6-8 diputats i el PDECat podria obtenir un escó o quedar-se sense representació a la Cambra catalana.

Sense majoria de vots

ERC, JuntsxCat i la CUP tornarien a obtenir majoria absoluta, tant en la seva forquilla més baixa com en la més alta, però una vegada més no superarien el 50% dels vots, ja que es quedarien en el 48,4%. Només podrien depassar aquest llistó si s'hi sumessin els vots del PDECat. A més, ERC podria articular una majoria alternativa amb el PSC i els comuns, tot i que només en l'estimació més alta dels tres partits.

L'enquesta preveu una participació del 65% i la incertesa sobre els resultats és encara molt elevada, com ho reflecteix l'alt percentatge d'indecisos que detecta: un 22,7%.

L'enquesta s'ha elaborat amb una mostra de 2.000 persones enquestades entre el 13 d'octubre i el 7 de novembre -després de la inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat el passat 28 de setembre i durant la gestió de la segona onada del coronavirus- i té un marge d'error de 2,19.

Junqueras, el més ben valorat

El president d'ERC, Oriol Junqueras, és el líder polític català més ben valorat pels catalans amb una nota mitjana de 5,56 i és l'únic que aprova, una cosa que s'està produint a les últimes enquestes del CEO. La número dos del partit, Marta Rovira, és la segona més ben valorada amb un 4,80, seguida de prop pel cap de files d'Unides Podem en el Congrés, Jaume Asens (4,78) i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que amb un 4,76 és el socialista català més ben valorat, per sobre del líder i candidat del PSC, Miquel Iceta (3,76).

El «no» a la independència creix

La volatilitat de l'independentisme torna a reflectir-se a les enquestes del Govern. A finals d'octubre, la distància entre el «sí» i el «no» a la secessió de Catalunya era de només un punt a favor del «no».

En menys d'un mes, el rebuig de la ruptura amb Espanya s'ha disparat i ja avantatja en cinc punts els independentistes, segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat. El 49% dels catalans s'oposen al fet que Catalunya sigui un Estat independent, davant el 43,6% que hi votarien a favor si se celebrés ara un referèndum.

El passat mes d'octubre, el CEO va elaborar una enquesta telefònica en la qual també va preguntar pel recolzament a la independència i el resultat va ser que el 46,3% dels entrevistats estaven en contra de la secessió i el 45,5%, a favor. Al baròmetre actual, el «no» ha pujat 2,7 punts i el «sí» ha retrocedit gairebé dos punts. Al juliol, el «no» va superar el 50% per primera vegada des de juny del 2015, però només tres mesos després havia caigut quatre punts.