Una família amb tres nens, el menor, de tot just tres mesos, va haver de dormir la nit de dijous en una pensió a Barcelona, després de ser desallotjada enmig d'un gran dispositiu dels Mossos d'Esquadra, quan ja havia caigut la nit, del pis en el qual vivien des de feia dos anys, al barri de Ciutat Meridiana de Barcelona, propietat del BBVA, que ahir va rectificar assegurant que desconeixia la situació de la família, oferint-los un lloguer social.

La mare de família va arribar a casa seva dijous al migdia i es va trobar el pany canviat sense que ningú li hagués notificat res. Va trucar a l'associació de veïns -institució al barri en la defensa de la vivenda- i Filiberto Bravo, «Fili», sempre de guàrdia, li va dir que truqués al seu advocat d'ofici, a veure què havia passat. L'advocat, va explicar ahir Fili, li va respondre que ell tampoc tenia cap informació de cap desnonament; així que la dona va reobrir la porta i va entrar, cosa que va fer saltar l'alarma que al matí la propietat havia instal·lat al pis després del llançament judicial, que es va produir sense que ni la família, insisteixen, ni els serveis socials municipals en tinguessin constància.

Al cap de poques hores es van presentar a l'habitatge familiar, a l'avinguda Rasos de Peguera -coneguda per ser un dels carrers de la ciutat en la qual s'han viscut més desnonaments en l'última dècada- primer els treballadors de l'empresa d'alarmes i després, nombroses patrulles dels Mossos d'Esquadra. «Vaig comptar 20 furgonetes i incomptables cotxes policials», recorda l'activista pel dret a la vivenda, gairebé sense veu. Malgrat que en pocs minuts es van reunir davant la porta desenes de veïns per intentar parar un desnonament que es produïa ja de nit, en ple estat d'alarma i poques hores abans del toc de queda, no ho van aconseguir, i la policia es va emportar la família al centre d'emergència de Llacuna, des d'on els van instal·lar en una pensió.

No obstant això, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va emetre ahir un comunicat sobre els fets en el qual indica que l'execució del llançament de dijous al matí va ser «degudament notificat a les parts personades».

Després de la polèmica que van aixecar les imatges d'unes criatures expulsades de casa seva per la policia de nit en ple estat d'alarma, una portaveu del BBVA assegura que desconeixien que els ocupants del pis eren una família vulnerable -«si ho haguéssim sabut l'hauríem parat, no desnonem famílies vulnerables», diu- i que estan tramitant que puguin tornar.