JxCat ha forçat la dimissió del portaveu del partit al Parlament, Eduard Pujol, i li ha suspès cautelarment la militància a Junts després de rebre denúncies internes per assetjament sexual.

El partit havia comunicat en una breu nota de premsa que el ja exdiputat deixava el seu escó a la cambra catalana per «motius personals», però en una roda de premsa posterior la vicepresidenta i portaveu de Junts, Elsa Artadi, va explicar que el seu abandonament és fruit d'aquestes denúncies.

Segons Artadi, el secretari general de la nounada formació, Jordi Sànchez, va rebre informacions diumenge -durant un permís penitenciari- sobre «fets que poden apuntar assetjament sexual» per Pujol, per això el grup parlamentari es va reunir de forma urgent ahir al matí, trobada en la qual Pujol va decidir deixar el seu escó. A més, Junts li ha suspès cautelarment la militància i s'ha posat a disposició de les víctimes perquè acudeixin a la Justícia i a l'Institut Català de les Dones.

Informació «prou greu i urgent»

«La informació que tenim és prou greu i urgent perquè el partit suspengui cautelarment de militància Pujol. Entenem que no ens competeix a nosaltres obrir una investigació, és la Justícia qui ha d'aclarir els fets.

Una investigació interna del partit podria ser considerada com un encobriment dels fets», va defensar Artadi. Per ara, no hi ha denúncia davant els tribunals.

La portaveu va evitar donar detalls sobre les agressions, però va confirmar que es tracta de més d'una denúncia, si bé va insistir que «la renúncia no implica assumpció de culpa per part seva». Junts encara no té un protocol contra les agressions masclistes a les seves files, però segons Artadi això no ha impedit que s'actuï amb «contundència».

La decisió de deixar la seva acta de diputat té efectes des d'ahir mateix 26 d'octubre i la fins ara portaveu adjunta de JxCat, la gironina Gemma Geis, el substituirà com a portaveu del grup parlamentari i el diputat Josep Maria Forné assumirà el càrrec de portaveu adjunt. Quant a l'escó, la següent en la llista és Maria Senserrich, exdirigent del PDeCAT, però el partit encara no ha comunicat qui recollirà l'acta.

Pujol es va unir com a independent a la candidatura de JxCat en les eleccions catalanes del 21 de desembre del 2017, encapçalada per l'expresident Carles Puigdemont, i ha sigut portaveu adjunt i després portaveu del grup.

Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, va ser redactor d'esports a Catalunya Ràdio i posteriorment director de la cadena RAC-1, el càrrec de la qual va deixar per fer el salt a l'arena política.

El cas d'Eduard Pujol se suma a dos més, també per presumpte assetjament sexual, que han agitat la política catalana aquest any 2020.

Casos Arrufat i Bosch

El passat 9 de març, Alfred Bosch va dimitir com a conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, després de destapar un cas d'assetjament sexual que afectava directament el seu cap de gabinet, Carles Garcias.

La direcció d'Esquerra va acordar a principis d'octubre tancar, sense imposar cap sanció, l'expedient que havia obert a Bosch, mentre que Garcias ja es va donar de baixa del partit i tindrà vetada la militància a les files republicanes.

També a principis d'aquest mes d'octubre va transcendir que l'exdiputat i exdirigent de la CUP Quim Arrufat va deixar el partit el 2019 després d'una denúncia interna per agressió sexual.

Arrufat, que va ser un dels tres primers diputats de la CUP al Parlament, entre el 2012 i el 2015, va abandonar l'organització política a l'abril del 2019 -just abans de les eleccions municipals en què ell tenia previst participar, en la llista per Vilanova i la Geltrú (Garraf)- després de ser blanc de dues denúncies internes per abusos sexuals, una d'elles per agressió.