El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, ha assegurat aquest dimarts que el teletreball i la feina a distància "són obligatoris" per a totes les empreses, públiques o privades, que el puguin implementar.

En una entrevista de Rac1 que ha recollit Europa Press, el conseller ha anunciat aquest dimarts sancions per a totes les companyies que no l'apliquin, mentre que les que no en puguin fer hauran d'enviar un certificat que demostri que no ho poden aplicar.

El Homrani ha explicat que es regula a través de les resolucions que s'han pres en l'àmbit de salut pública, perquè l'Administració catalana disposa de les competències en l'àmbit laboral i normatiu.

"Hem vist que no hi ha hagut una reducció de la mobilitat i el que fem és reforçar-ho al màxim. L'objectiu és que tots en prenguem consciència i que reduïm al màxim la mobilitat que no calgui. I en l'àmbit laboral no cal la mobilitat si pots teletreballar", ha afegit.

No obstant això, dilluns, en una entrevista de Catalunya Ràdio que ha recollit Europa Press, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va reconèixer que fer obligatori el teletreball és una de les mesures que la Generalitat no pot aplicar dins de l'estat d'alarma perquè no té "cobertura jurídica" per fer-ho.

Consell de Relacions Laborals

Consell de Relacions LaboralsEl Consell de Relacions Laborals (CRL) ha recordat aquest dimarts a les empreses i treballadors que és obligatori fer teletreball amb l'objectiu de limitar la mobilitat per frenar el ritme de contagis de covid-19.

En una declaració que han signat la Generalitat, CCOO, UGT, Foment del Treball i Pimec, han explicat que es pot fer feina presencial només quan la mobilitat és imprescindible, i que en els casos en què la feina a distància no sigui possible, s'han d'implementar mesures com horaris d'entrada i sortida esglaonats i flexibilitat horària.

Proposen adoptar, preferentment i temporalment, mesures de flexibilitat interna que s'hagin negociat entre l'empresa i la representació legal o sindical dels treballadors quant a possibles modificacions de la jornada.

En cas que hi hagi raons justificades, han proposat adoptar mesures com ajustaments de la producció, acordar bosses horàries, adaptar el calendari laboral, programar activitats formatives, redistribuir la jornada laboral, establir sistemes de permisos que permetin ajustar el volum de feina i establir regles de compensació per al període de reorganització del temps de feina.

El CRL ha constatat que la situació actual de la pandèmia suposa la irrupció d'una segona onada de contagis d'abast comunitari que compromet la integritat i la salut de les persones i, en conseqüència, s'han pres mesures per canviar comportaments individuals i col·lectius per reduir tant com sigui possible l'increment dels contagis.