JxCat ja ha aprovat la ponència organitzativa que estableix les primàries com l'eina per escollir els candidats amb llistes obertes. L'executiva n'haurà de confeccionar ara el reglament. Fonts del partit han explicat que s'hi admetran independents, a banda dels afiliats a Junts. Tot i això, la formació veu poc marge per poder arribar a un acord amb el PDeCAT. Mentrestant, l'expresident Artur Mas intenta que el Partit Demòcrata integri dirigents com a independents a la llista de JxCat, si l'operació té l'aval de Carles Puigdemont, Lledoners i David Bonvehí. Segons la ponència, Junts acceptarà la doble militància «fins que hi hagi una confrontació electoral». Fonts del partit concreten que aquest moment arribarà amb la proclamació de les candidatures electorals.

La voluntat de Junts és constituir-se amb l'estructura i organització habitual d'un partit per incloure independents que es puguin sumar al procés de primàries i, per tant, a les llistes electorals. De fet, JxCat s'ha caracteritzat des del 2017 per sumar dirigents sense carnet de cap partit. És el cas de Laura Borràs o Jordi Sànchez.

Malestar dels exindependents

La gran majoria d'independents de Junts s'han afiliat al partit, i han perdut així la qualitat de ser dirigents sense carnet de cap formació política. I el fet que JxCat admeti independents a les primàries ja ha provocat les crítiques d'alguns dels dirigents que fins ara tenien aquesta qualitat, però que s'han hagut de donar d'alta de Junts en les últimes setmanes.

Aquests sectors asseguren que se sentien més còmodes sense militar enlloc, tot preservant la categoria d'independents, però que finalment han prioritzat les sigles per activar el nou partit. I ara els molesta que persones alienes a JxCat es puguin apuntar a les primàries.

L'opció que independents es presentin a les llistes de Junts és l'única via que veu Mas per evitar el trencament amb el PDeCAT. L'expresident treballa perquè Bonvehí, Puigdemont i els presos de Lledoners contemplin la possibilitat de sumar dirigents com Chacón o Solsona com a independents a la candidatura de JxCat.

El PDeCAT, però, també reclama que un hipotètic grup parlamentari compartit en el futur respecti el seu perfil ideològic, a més que els seus diputats tinguessin llibertat de vot. El partit de Bonvehí també voldria intervenir al faristol de la cambra i a la sala de premsa, amb càrrecs en la direcció del grup, com ara un portaveu adjunt. La negociació s'encalla aquí, perquè Junts s'hi nega.

De fet, el partit de Bonvehí preferiria que, en tot cas, els seus dirigents se sumessin a la llista de JxCat com a membres del PDeCAT, i no com a independents. El marge d'aquesta via és petit, tot i que algunes fonts asseguren que hi ha hagut algun avenç en els últims dies.

Tot i això, el reglament de les primàries de Junts podria estipular que es permetés l'entrada d'independents, però que en canvi no s'hi puguin presentar, en cap cas, algú que també militi en un altre partit. Això tancaria la porta a Chacón, Solsona o qualsevol dirigent amb carnet del PDeCAT.

Doble militància

Per altra banda, Junts accepta la doble militància «fins que hi hagi una eventual confrontació electoral», segons la ponència organitzativa aprovada pel 94% dels vots, i amb una participació del 27% del cens dels afiliats. Però, quan caduca aquest permís? Segons fonts del partit, s'avalarà la doble militància fins que es proclamin les candidatures electorals, ja que aleshores serà ferma la participació de cada formació.

És a dir, que militants de Junts podran mantenir el carnet del PDeCAT fins a un mes i mig abans de les eleccions.