La Plataforma 3 d'Octubre ha commemorat aquest dissabte els tres anys de la vaga general que es va fer per condemnar l'actuació de les forces de seguretat durant el referèndum de l'1-O amb una concentració davant del TSJC. L'acció ha concentrat un centenar de persones i ha servit per denunciar que "tres anys després la repressió continua".

"La llista cada vegada és més llarga", ha criticat el portaveu de la plataforma, Josep Lluís de Alcazar, tot recordant que fa una setmana eren unes 2.800 les persones que han patit la repressió i que des de l'1 d’octubre hi ha "uns companys més". Els concentrats han acabat la mobilització fent la volta a l'edifici del TSJC tot denunciant que "no és justícia, és venjança".

"Estem veient com comencen els judicis pels talls de la Jonquera, per Urquinaona i per tants i tants llocs on la gent reivindicant va ser represaliada i avui està darrere d'aquestes parets havent de donar explicacions", ha criticat tot recordant "Jordi Pesarrodona i tants altres que com ells esperen que aquesta suposada justícia dicti sentència".

La mobilització també ha comptat amb intervencions de diversos col·lectius, com ara el SEPC, el sindicat de llogaters, Alerta Solidària, el sindicat de manters, COS, USTEC o IAC.

Durant els parlaments, els representants dels col·lectius han coincidit a destacar que la plataforma del 3 d'octubre sempre ha tingut un "component reivindicatiu social" i han posat en valor les lluites per la regularització, la sanitat i l'educació públiques o la regulació dels lloguers, entre altres.

Alguns també han assenyalat que "si cal" organitzar una altra vaga general es farà i han apel·lat a seguir mobilitzant-se contra la "repressió" i per la defensa dels drets i les llibertats.

"Hem de respondre amb lluita i mobilització, no ens donaran cap dret sense lluitar-lo", ha conclòs el portaveu d'Alerta Solidària, Xavier Pellicer, que ha recordat la situació dels darrers detinguts durant l'aniversari de l'1-O.

Mobilització al voltant del TSJC

Els parlaments s'han fet davant del TSJC com a símbol per denunciar la justícia "com actiu de la repressió". Després de les intervencions, els concentrats han iniciat una marxa lenta rodejant l'edifici. Inicialment volien encerclar-lo de forma estàtica però l'organització ha optat per una mobilització lenta per facilitar el manteniment de distàncies i complir amb les mesures covid.

Així, els assistents a la convocatòria han caminat vorejant els carrers que ocupa el TSJC, que estava protegit amb tanques i custodiat pels Mossos. Durant els deu minuts que ha durant la marxa, s'han sentit crits com ara "fora, fora la justícia espanyola" o "contra la repressió, mobilització".

També han clamat a favor de la desobediència, han denunciat que "no és justícia, és venjança" i han reclamat la llibertat de presos i exiliats.