El president de la Generalitat, Quim Torra, ha apel·lat JxCat, ERC i la CUP per reprendre la unitat estratègica i culminar el procés cap a la independència, a partir de la fórmula de l'1-O. "Mai em trobaran fent retrets ni disputes amb els partits, l'únic retret i disputa és contra l'Estat", ha sentenciat a la rèplica als grups al debat de política general d'aquest dimecres al Parlament.

El dia abans de la vista al Suprem, Torra ha assumit que no trobarà justícia a Espanya i ha subratllat que començarà una "altra batalla" a Europa. També ha replicat al líder del PSC, Miquel Iceta, que és l'Estat qui "es confronta" contra Catalunya i els independentistes, i ha acusat CatECP de no ser d'esquerres: "Són els del 'sí que es pot però no es pot'".

Torra ha respost els grups de manera conjunta, i ha evitat aprofundir en les divisions internes de l'independentisme. El president ha assegurat que confia en JxCat, ERC i la CUP perquè reprenguin la unitat estratègica, i que no trobaran "mai" en ell cap disputa partidista. Torra ha constatat que "l'impuls necessari" per fer el "salt col·lectiu" ha de venir a partir de la unitat estratègica, basada en la fórmula de l'1-O: institucions, entitats i ciutadania "junts i plegats".

El president ha començat per Cs, a qui ha recordat les "amenaces de mort" que reben tant ell com Carles Puigdemont "cada setmana". Torra també ha recordat al líder del partit taronja, Carlos Carrizosa, que la seva causa que pot acabar en inhabilitació va començar per una demanda de Cs.

El cap del Govern ha agraït la "comprensió" d'Iceta sobre la reestructura del sistema de salut, però li ha retret la petició dels socialistes per anar a eleccions. Torra ha defensat que les famílies, els comerços, autònoms, personal sanitari, gent que no cobra els ERTO i mestres no reclamen pas eleccions sinó gestió de la crisi. El president ha tornat a reclamar al PSC que pressioni el govern espanyol perquè presenti una ordre del dia amb l'amnistia i l'autodeterminació, de cara a la propera reunió de la taula de diàleg.

Torra ha acusat els comuns de no ser d'esquerres de debò: "Em tenen desconcertat". El president ha lamentat que a Barcelona pactessin amb Manuel Valls i Cs, i que a Madrid es declarin "molt republicans" però que, en canvi, "callin" quan el rei emèrit "es fuga". "Si estiguessin en contra sortirien del govern", ha afegit. Torra també ha emplaçat el cap de files d'Unides Podem i vicepresident espanyol, Pablo Iglesias, que en nom de l'executiu demani disculpes per l'afusellament a Lluís Companys.

Torra no ha valorat la intervenció del PPC en considerar que ha estat un cúmul de "despropòsits".