Les formacions polítiques i entitats van aprofitar la Diada per donar la seva impressió sobre la demanda de Torra a l'executiu central i a la monarquia respecte a l'assassinat del president Lluís Companys i la resta de víctimes. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ho va fer defensant la nova llei de memòria del Govern, ja que va indicar que serà el «gran homenatge» a Companys.

El líder dels socialistes catalans va assegurar que durant aquest temps s'ha reivindicat la figura de Companys i s'ha recordat «la injustícia suprema que va constituir un judici farsa i l'afusellament». Així, tot i que va considerar que «tots els homenatges són bons», va assegurar que «el gran homenatge serà l'aprovació de la nova llei de memòria democràtica, que pugui contribuir a fer justícia, tancar ferides i mirar endavant».

Per la seva banda, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena va dir que «la bona notícia» és que el Govern espanyol treballa «per fer net el franquisme de les institucions espanyoles». A més, va destacar que «la força d'Unides Podem es nota».

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, va assegurar que li sembla especialment greu que Torra «surti amb això» quan Catalunya i la resta d'Espanya estan patint la crisi del coronavirus. «S'ha de tenir més cara que esquena» per fer aquestes declaracions «després de com han gestionat la pandèmia, fugint de la seva responsabilitat, va afirmar, censurant l'«obsessió» de la Generalitat amb el procés.

Per últim, el president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa, va assenyalar que «els gestos que serveixin per a la reconciliació sempre seran benvinguts dins l'esperit de la Transició», però va avisar que la de Companys és «una figura enormement controvertida i amb ombres».