Les donacions que la ciutadania ha seguit fent a Roba Amiga durant els mesos de pandèmia ha fet que l'entitat hagi acumulat una gran quantitat de peces. A més, el confinament va obligar l'entitat a tancar les botigues i tampoc va poder exportar part del que es recollia, ja que les fronteres estaven tancades. Tot plegat ha fet que Roba Amiga hagi hagut de llogar naus per poder emmagatzemar tot el que han recollit dels contenidors taronges que tenen repartits per diferents municipis de Catalunya. Malgrat que ara sí que ja treballen al 100%, la quantitat de roba continua sent «molt important». Per això, demanen apostar per comprar peces fetes amb material reciclat o de segona mà i anuncien l'obertura de més botigues de cara al 2021.

Els magatzems de Roba Amiga estan plens. I és que les donacions durant el confinament han augmentat de manera important, segons explica la gerent de Solidança i Roba Amiga Isabel Gimeno. El motiu és que molta gent va aprofitar el fet d'haver-se de quedar a casa, per fer endreça i treure's de sobre la roba que no li feia falta. Una roba que va anar a parar als populars contenidors taronges que l'entitat té distribuïts arreu del territori.

Al mateix temps, però, l'estat d'alarma va obligar a tancar les botigues fet que va provocar que s'acumulés una gran quantitat de peces, fins el punt que Roba Amiga va haver d'arribar a llogar naus per poder emmagatzemar tot el material donat.

Cal tenir en compte que la recollida es va declarar sector essencial, per tant, l'entrada de roba era constant, però no se li podia donar sortida. I és que a banda de les botigues, les fronteres també van quedar tancades i no es va poder exportar part del material com es fa habitualment, ni tampoc enviar la roba a plantes de reciclatge.

Sensibilitzar ciutadania i empreses contra el «fast fashion»

Un dels principals sectors que competeixen amb Roba Amiga és l'anomenat 'fast fashion'. Es tracta de roba que es pot comprar en grans establiments i que té una qualitat baixa, però alhora un preu molt assequible. Gimeno explica que són peces que «duren quatre rentades» però que en el moment de comprar-la crida l'atenció el fet que siguin tan econòmiques.

En aquest sentit, Gimeno demana que es faci una aposta pels materials reciclats que, a banda de ser d'una millor qualitat, són més respectuosos mediambientalment. «Al final et surt més a compte comprar-te una samarreta que et duri dos anys per deu euros, que no pas haver-ne de comprar cada dos mesos, encara que en costin tres», assenyala Gimeno.

«La ciutadania hem de ser conscients del que suposa consumir aquests materials, però alhora també cal que la indústria faci un pas endavant i aposti per aquesta economia circular», remarca la gerent de Solidança i Roba Amiga.

Noves botigues

Després del confinament ja s'ha recuperat una «certa normalitat» i Roba Amiga ja treballa al 100%. Tant és així, que Gimeno ha confirmat que estan planejant l'obertura de noves botigues en diverses localitats de Catalunya, si bé encara no n'ha detallat la ubicació concreta. «La nostra idea era fer-ho el 2020 però les circumstàncies ens ho han impedit», ha explicat.