CCOO i UGT han signat un manifest conjunt de la Diada on reclamen de nou la llibertat dels presos del procés. "Exigim a les forces polítiques que construeixin, mitjançant el diàleg, solucions de consens per al conflicte polític entre Catalunya i Espanya que permetin la llibertat de les persones empresonades per causa del procés", s'afirma en la declaració compartida. El text comença amb un record per a les víctimes del coronavirus i continua amb una sèrie de retrets a les administracions per la gestió de la pandèmia: "S'ha trobat a faltar la cogovernança global i la coordinació institucional, les competències retallades als municipis, l'entesa entre Catalunya i Espanya, la cohesió europea i l'autoritat de l'OMS", han enumerat CCOO i UGT.

"Valorem que per primera vegada la UE s'hagi compromès amb un deute comú per activar la sortida de la crisi, tot i que el fons acordat sigui insuficient per fer front a la magnitud dels problemes", han reconegut els sindicats, que també han carregat contra les "polítiques recentralitzadores" dels darrers anys a l'estat espanyol. "Han estat ineficients per a la justícia social, territorial, econòmica, ecològica i política del país", han lamentat CCOO i UGT. "I igualment ineficient i perniciosa és la judicialització com a estratègia de confrontació política", han puntualitzat els dos sindicats liderats per Javier Pacheco i Camil Ros.

"Deure de gratitud" amb sanitaris, cures i essencials

Sobre la crisi del coronavirus, tant la UGT com CCOO afirmen que la societat catalana "té un deure de gratitud" amb les persones que han sostingut, sostenen i sostindran l'atenció sanitària, les cures i els treballs essencials. "La pandèmia ha mostrat, alhora, les debilitats del nostre sistema de salut i d'atenció a les fragilitats humanes", han apuntat els sindicats, que igualment han centrat la mirada amb la imminent tornada al col·legi dels nens. "Ara que falten pocs dies per a l'obertura dels centres educatius, reclamem que es faci en condicions de seguretat sanitària i de qualitat pedagògica, cosa que suposa un increment substancial de personal educatiu a fi de corregir la crònica desinversió educativa dels governs", han constatat CCOO i UGT.

Bretxa salarial, Nissan i turisme

En paral·lel, els sindicats han aprofitat el manifest de la Diada per recordar que persisteix "la bretxa salarial de gènere" i com la pandèmia de covid-19 ha fet aflorar que els treballs essencials i de servei públic són els més precaritzats. "Ara es veuen les condicions terribles del treball en l'economia submergida, el treball de la llar o el treball agrari temporer. Ara es veu la feblesa laboral del treball cultural", han assenyalat CCOO i UGT, que també han citat problemes actuals com la marxa de Nissan o el sobredimensionament del turisme en l'economia catalana.

"El sindicalisme de classe, més que mai, es compromet en la construcció d'una Catalunya digna, socialment justa, plural i solidària", conclou el manifest conjunt de la Diada.