El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat aquest dissabte unitat estratègica de l'independentisme i ha afirmat que "diàleg i confrontació no són propostes contradictòries".

En una carta escrita des de la presó de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada) datada divendres i enviada als 182.000 socis d'Òmnium, demana que l'independentisme "demostri la seva maduresa i defineixi un horitzó comú que aparqui disputes electoralistes estèrils".

Cuixart afirma que dividir el moviment perquè es limiti a defensar-se reactivament forma part de l'estratègia política de l'Estat i afegeix que "ni la repressió permanent ni els legítims interessos de part justifiquen renunciar a la unitat estratègica".

El president d'Òmnium insta a més l'independentisme a que "aprofiti els revessos de la justícia europea que empetiteixen el prestigi internacional de l'Estat".

La Diada

Sobre la Diada de l'Onze de Setembre, ha dit: "Ha de servir per fer visible que no renunciem a construir la República catalana", encara que sigui en el context de lluita sanitària i social contra les conseqüències de la Covid-19, ha afirmat.

Cuixart ha recolzat els 200 activistes citatsper haver participat en l'acció de Tsunami Democràtic: "Voldrien que tinguéssim por, que haguéssim renunciat a la protesta democràtica. No obeïu les seves amenaces, no podem deixar d'exercir drets fonamentals".

Tercer Grau

Cuixart defensa que la lluita no violenta és un dels principals instruments per a la transformació social, i es refereix a la suspensió del tercer grau: "Ni la repressió ni la quarentena diària en la cel·la impediran que continuem acusant l'Estat de vulnerar drets humans. Perquè així lluitem per preservar-los".

En el seu escrit, a més, ha criticat el que considera "la connivència del govern espanyol i la corrupció borbònica, la desvergonya d'un regne en decadència, encobridor de crims franquistes contra la humanitat".

Cultura i docents

En la carta, Jordi Cuixart ha volgut traslladar el seu reconeixement a tots els docents que treballen per a l'inici escolar: "Sou motiu d'orgull i d'autoestima".

També ha agraït "infinitament a tots els artistes i treballadors de la cultura que també lluiten sense treva per sortir amb èxit de tantes adversitats" i ha demanat que es cuidi la cultura.