La multinacional sud-coreana LG estudia instal·lar a Barcelona una fàbrica de bateries per a cotxes elèctrics, un projecte que permetria reindustrialitzar la planta de Nissan a la Zona Franca i salvar entre 1.500 i 2.000 llocs de treball de l'automobilística. No és l'única empresa interessada. L'altra és Schneider Electric, fabricant de bateries que està interessat en invertir uns 3.500 milions d'euros a les plantes de l'automobilística japonesa i la creació de 3.000 llocs de treball. L'empresa, que declina fer comentaris, és una de les candidates a establir-se a les instal·lacions que la multinacional nipona abandonarà a finals del 2021

Les administracions catalana i espanyola treballen des de fa setmanes en la recerca de possibles inversors industrials que facin possible mantenir l'activitat i l'ocupació a les plantes de Nissan a Barcelona, que tancaran les portes al desembre del 2021, fet que deixarà al carrer més de 2.500 treballadors de la firma nipona.

El projecte que està més avançat és el d'LG Chem, empresa amb seu a Seül, filial del gegant tecnològic LG, dedicada a la fabricació de bateries per a vehicles elèctrics.

La instal·lació d'aquesta planta a Barcelona permetria proveir de bateries Seat, que té a Martorell la major fàbrica d'automòbils d'Espanya i que va anunciar recentment que invertirà 5.000 milions d'euros entre el 2020 i el 2025 en nous projectes d'R+D per al desenvolupament de vehicles en el seu Centre Tècnic, especialment elèctrics.

Segons va informar TV3, el projecte d'LG permetria salvar entre 1.500 i 2.000 llocs de treball, és a dir, fins al 80% dels empleats afectats per l'ERO de Nissan, i com a mínim podrien mantenir la seva ocupació tots els operaris menors de 50 anys (1.548).

Nissan ho veu «positiu»

Nissan veu «positiu l'interès de potencials inversors» en les instal·lacions de la companyia a la Zona Franca de Barcelona, tot i que assegura que necara «no hi ha res tancat». La companyia es compromet a explorar-les a la mesa de la reindustrialització si es converteixen en propostes fermes, segons informa la companyia en un comunicat. El comitè d'empresa de Nissan també va celebrar l'interès dels fabricants.

En general, el sector català de l'automòbil es mostra cada cop més optimista en relació amb el futur de les plantes de Nissan a Catalunya. «Després d'uns dies convulsos [...] sembla que finalment s'està encaminant cap a solucions, encara temporals, però importants per treballar i buscar solucions per cobrir aquest buit», va expressar el president del Gremi del Motor i de la Federació Catalana d'Automoció (Fecavem), Jaume Roura.

Seat, a favor

Seat també va veure amb bons ulls la possible arribada d'un fabricant de bateries als terrenys de Nissan a la Zona Franca. Segons fonts de la companyia, «totes les decisions que ajudin a avançar cap a l'electrificació i la transició ecològica són positives». Alhora, l'automobilística remarca que els avenços al sector s'aconsegueixen a través d'una col·laboració «entre administracions, empreses i organitzacions» que «repercutiran en benefici de tots». El nou conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, va qualificar de «molt bona notícia» la probable instal·lació d'un fabricant de bateries elèctriques.