El Servei Català de Trànsit coordina aquesta setmana una campanya de controls per prevenir els atropellaments. 13 persones han mort aquest any a Catalunya per aquest motiu, 7 a les carreteres i 6 en zona urbana. Per primer cop hi ha més morts fora de la trama urbana. Des del 2010, un total de 462 vianants han mort en accident de trànsit a Catalunya, una dada que representa una mitjana de 45 morts cada any. La majoria de les persones mortes a causa d’atropellaments, gairebé el 70%, han perdut la vida en zones urbanes, en concret 321. La meitat dels morts en els darrers deu anys tenien més de 65 anys.

És sobretot en els espais urbans on els vianants es desplacen, conviuen i comparteixen l’espai públic amb altres actors de la mobilitat. Cada any moren 32 persones per un atropellament al carrer des del 2010. Encara que el nombre d’aquest tipus de sinistres és més elevat a la ciutat, la gravetat de les lesions s’incrementa per als vianants en els accidents en carretera.

Les persones grans són població de risc. Des de l’any 2010, el 50% dels vianants morts tenien més de 65 anys, en concret 232 persones. D’aquestes 232 víctimes majors de 65 anys, 176 superaven els 74 anys (el 38% del total dels vianants morts en els darrers deu anys).

Des d’aquest dilluns i durant tota la setmana, el Servei Català de Trànsit coordina amb les Policies Locals de diversos municipis de Catalunya una campanya preventiva de protecció i control de vianants en zona urbana. Es tracta de la segona campanya d’aquest tipus que es realitza aquest any.

La campanya posa l’accent a combatre tant aquells comportaments dels conductors que posin en perill la seguretat dels vianants com les conductes antireglamentàries o no segures de les persones que caminen pel carrer, com per exemple creuaments incorrectes o incompliment dels semàfors i dels passos de vianants.

Una de les infraccions més comunes per part dels conductors és l’incompliment dels semàfors. Cada any s’han imposat una mitjana de 1.400 sancions per aquesta infracció.