Tots els senadors del grup parlamentari de JxCat al Senat s'han donat de baixa del PDeCAT perquè no comparteixen la "deriva" que està prenent la formació. Segons han fet públic en un comunicat, Josep Lluís Cleries, Mayte Rivero, Josep Maria Cervera, Josep Maria Matamala i Assumpció Castellví abandonen el partit perquè, asseguren, no respecta els acords presos a la darrera Assemblea Nacional i al Consell Nacional en què es va pactar "transitar cap a Junts per Catalunya". En aquest sentit, consideren "intolerable" que el PDeCAT, liderat per David Bonvehí, hagi dut JxCat als tribunals per la pugna per la marca 'Junts'. Els senadors critiquen que el partit ha tirat endavant la denúncia sense consultar-los-hi.

"Creiem que, en un partit polític democràtic, els seus membres han de ser partícips de les seves decisions i, sobretot, quan són tan especials i delicades com aquesta", remarquen els senadors de JxCat que han estripat el carnet del PDeCat, que asseguren que seguiran "treballant per Catalunya i la seva gent al costat del president Puigdemont".

Fonts del PDeCAT apunten a l'ACN que dissabte al vespre no tenien constància que els senadors haguessin fet efectiva la baixa del partit.

Regidors metropolitans

També els els regidors i regidores de l'àmbit metropolità de JxCat deixaran de ser associats del PDeCAT a partir de l'1 de setembre. En un document al qual ha tingut accés l'ACN, els electes locals del partit de Carles Puigdemont consideren "inadmissible" que la direcció del partit de David Bonvehí hagi portat JxCat als tribunals pel control de les sigles. JxCat considera que aquest fet "és inadmissible" amb la seva "voluntat de sumar" i de fer més gran l'anhel d'una àmplia majoria independentista". És per això que els dirigents locals de l'àmbit metropolità de JxCat fan una crida a tots els associats del PDeCAT perquè deixin de ser-ho. La formació de Puigdemont també culpa la direcció de Bonvehí d'"autoritària".

El partit de Puigdemont critica que Bonvehí s'hagi reunit "des de fa mesos" amb alcaldies i grups municipals "a l'esquena" dels càrrecs comarcals i de veguera, amb una "clara manca de respecte" cap a l'organització del PDeCAT. A més, la demanda judicial del PDeCAT cap a JxCat pel nom i domini de les sigles és un fet "inadmissible", al parer de JxCat.

Els regidors i regidores metropolitans puigdemontistes consideren que la direcció de Bonvehí ha tornat a prendre una "decisió de gran importància" sense consultar els associats del PDeCAT, "generant novament una situació de menyspreu i autoritarisme".

"És per això que després de reiterades decisions unilaterals, sense tenir en compte els associats i associades, sense "escoltar" als presos polítics i exiliats, en la seva voluntat de sumar esforços en una mateixa direcció, hem decidit que, en data efecte 1 de setembre, els regidors i regidores dels municipis metropolitans deixaran de ser associats o associades del PDeCAT", afegeix el text al qual ha tingut accés l'ACN.

A més, JxCat fa una "crida general" a tots els associats del PDeCAT "perquè també deixin de ser-ho". "Ja no ens sentim representats per aquesta direcció. Aquest fet no és aïllat, és la suma de decisions i declaracions en els darrers mesos, sense tenir en compte la veu de l'associat".

El "menyspreu continu" és "el principal motiu" per ser baixa del PDeCAT, fent un "pas inequívoc" al costat de Puigdemont i la nova formació de JxCat, segons continua el document. Aquest "pas ferm i decidit" i de forma "massiva" serà la "resposta de rebuig més clara" a la direcció del PDeCAT. "Però també, la resposta més clara de suport i compromís amb JxCat, amb el nostre president Puigdemont, els nostres presos i presses polítics i sobretot, amb el nostre país i la seva ciutadania".