La crisi entre el PDeCAT i JxCat es va intensificar ahir amb l'anunci de més abandonaments del partit demòcrata de càrrecs de Junts arran de la demanda interposada pels exconvergents per presumpta apropiació de la marca JxCat registrada per l'expresident Carles Puigdemont. El PDeCAT va anunciar dissabte que ha emprès accions judicials contra JxCat, la nova marca registrada per Puigdemont, perquè consideren que «no es va dur a terme correctament», quelcom que ha originat que molts militants amb càrrecs de JxCat hagin dedicit trencar el seu carnet del PDeCAT per, ja sense embuts, embarcar-se en el projecte de Puigdemont.

L'exconseller Lluís Puig, fugit a Bèlgica, ha estat l'últim a anunciar que abandona el PDeCAT perquè considera que les «decisions preses per l'executiva» del partit «no s'adapten al mandat de l'Assemblea ni del Consell Nacional de transitar cap a JxCat».

També van anunciar que deixaran de ser associats del PDeCAT al voltant de mig centenar de regidors de JxCat de 16 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona, que se sumen als cinc senadors de JxCat que dissabte van anunciar la seva baixa del PDeCAT després que el partit presidit per David Bonvehí decidís portar el tema de la marca als tribunals.

Els regidors del partit de Puigdemont que van anunciar la seva sortida consideren «inadmissible» que la direcció del PDeCAT, a la qual titllen d'«autoritària», hagi portat JxCat als tribunals pel tema de la marca quan la seva «voluntat», argumenten els primers, era la de «sumar» i «fer més àmplia la majoria independentista».

«Una vegada més, s'ha tornat a prendre una decisió de gran importància sense consultar els associats i associades del PDeCAT, generant de nou una situació de menyspreu i autoritarisme per part de la direcció actual del partit», van denunciar els regidors en un comunicat. Van criticar, a més, que Bonvehí està duent a terme des de fa mesos reunions amb alcaldies i grups municipals «d'esquena» als càrrecs comarcals.

En la mateixa línia es van pronunciar dissabte els cinc senadors de JxCat que van anunciar la seva baixa del PDeCAT. Van criticar «la deriva que està prenent el partit» i van lamentar que la direcció «no respecti» els acords assolits en el si de la formació.

Al desembre de 2019, van recordar, el PDeCAT va decidir «transitar cap a JxCat» i per això van considerar «intolerable» que aquest partit ara anteposi «els tribunals per davant del diàleg», decisió sobre la qual diuen no haver estat «consultats ni informats».

Tot i que es mantenen en silenci, entre el grup dirigent de l'acabat de fundar partit JxCat també hi ha nombrosos associats del PDeCAT, des del mateix Puigdemont fins als presos independentistes Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull, així com els consellers Damià Calvet, Jordi Puigneró o Àngels Chacón.

Quan va donar a conèixer dissabte les seves accions judicials, el PDeCAT va defensar que la formació i l'expresident Puigdemont i el nou secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, havien acordat que el futur de les sigles de Junts es decidirien conjuntament i no de forma unilateral.

Decisió polèmica

El desacord va agafar caire de ruptura quan el 10 de juliol es va oficialitzar un canvi en el registre de partits que va fer que les sigles JxCat, fins llavors en mans del PDeCAT, passessin a ser controlades per persones de la confiança de Puigdemont. Fins ara, JxCat ha usat com a marca electoral i és el nom de grups parlamentaris diversos -els del Parlament, el Congrés, el Senat o l'Ajuntament de Barcelona, per exemple-, però mai no ha concorregut a les eleccions com a partit.

El món postconvergent -és a dir, Puigdemont i el seu entorn i el PDeCAT- deien buscar des de fa mesos la manera d'encaixar per concórrer de nou junts a les properes eleccions, però el moviment de l'expresident de fer-se amb les sigles del partit JxCat -una de les principals bases negociadores del PDeCAT fins a aquest moment- ha comportat que l'assumpte sigui ara difícil de reconduir.