La conselleria de Cultura treballa en la concreció de l'encàrrec del president de la Generalitat, Quim Torra, de declarar la cultura "servei essencial". D'aquesta manera, el departament està fent efectiva la descripció de l'activitat cultural perquè pugui acollir-se a la declaració i en el desenvolupament normatiu imprescindible, que haurà d'aprovar el Govern. En un comunicat de la conselleria, es precisa que la declaració permetria, per exemple, el no cessament de l'activitat en el cas que es tornés a establir l'estat d'alarma per un agreujament de la pandèmia, malgrat que l'activitat seguiria sotmesa a les restriccions de funcionament establertes per les autoritats sanitàries.

Alhora, també permetria a proveïdors i col·laboradors evitar la interrupció total de l’activitat, com va passar entre el març i el juny.

En aquest sentit, la consellera de Cultura va enviar, el dia 20 de maig, una carta al ministre de Cultura de l'estat espanyol, que no va obtenir cap resposta, en què demanava que es declarés la cultura un servei essencial en cas d’estat d’alarma, com havia fet el Govern federal alemany, el març de 2020, que va considerar el sector cultural com “bé de primera necessitat”, davant de l’obligat tancament de teatres, museus, cinemes, sales de concerts, en la situació d’emergència excepcional.

L'aplicació estricta de les mesures sanitàries que es fa en les activitats culturals, i que es contenen als plans de represa del sector cultural que va elaborar el Departament de Cultura i que van ser aprovats, també, pel Procicat.

Entre d’altres mesures que s’apliquen, destaca la capacitat de les iniciatives per establir la traçabilitat dels contactes, entre els assistents a les activitats culturals, l’ús obligatori de la mascareta, el manteniment de la distància física interpersonal de seguretat, així com la neteja, desinfecció i ventilació dels espais on es duen a terme els esdeveniments culturals. També, la disposició per flexibilitzar les condicions de capacitat màxima dels establiments, si les autoritats sanitàries requereixen condicions més restrictives.