Partits i associacions coordinades per Dones per la República han dut a terme una acció virtual aquest diumenge a les xarxes per reivindicar les dones exiliades arran del procés independentista català i exigir la llibertat de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i de l'exconsellera Dolors Bassa. Ho han fet coincidint amb els 29 mesos de l'entrada a presó d'ambdues preses i per defensar que l'autodeterminació "és un dret, no un delicte". També s'hi ha homenatjat altres dones que han estat detingudes o investigades com les integrants de la Mesa del Parlament de la passada legislatura Anna Simó i Ramona Barrufet, la membre dels CDR Tamara Carrasco i l'intendent dels Mossos d'Esquadra Teresa Laplana.

Les mateixes Forcadell i Bassa han participat de la iniciativa. L'expresidenta del Parlament i exlíder de l'ANC ha qualificat el temps que ha passat empresonada com a "29 mesos de dolor, patiment i justícia". "Mai no podrem recuperar el temps que ens han pres ni tots els dies i nits lluny de les persones que estimen", ha lamentat a Twitter.

Bassa, per la seva banda, ha demanat no deixar "cap persona sense veu, ni dona ni home". Des de l'estranger, l'exconsellera Meritxell Serret, actual delegada de la Generalitat a Brussel·les, ha fet una crida reivindicar "lideratges i valors feministes" i a no oblidar cap dona. "Combatem la injustícia de la repressió que ens vol anul·lar i només busca venjança", ha reclamat.

Hi han participat partits com JxCat, ERC, la CUP, el PDeCAT i Demòcrates de Catalunya associacions com Òmnium Cultural, l'ANC i Súmate, entre altres.