13 de agost de 2020
13.08.2020
L'Empordà

Els ajuntaments d'ERC anuncien que no traspassaran els romanents a l'Estat

JxCat acusa Podem d'«avalar l'espoli als municipis» des del Consell de Ministres

14.08.2020 | 06:30
Aurora Carbonell.

Els consistoris governats per Esquerra Republicana no traspassaran els seus romanents a l'Estat. Per al partit, la proposta del Govern central és «inadmissible» i ho veuen una «maniobra de confiscació oculta» dels estalvis dels ajuntaments, a més d'una forma de «perpetuar» les «receptes d'austeritat i recentralització». Els republicans reivindiquen els ajuntaments com una peça «clau» per superar la crisi sanitària, econòmica i social «des de la proximitat» i reclamen disposar de «totes les eines i recursos». Per a ERC, la proposta de l'execuiu central no té per objectiu afavorir els ajuntaments, ja que la mesura «no recull cap ajuda per als consistoris que no tenen superàvit», va afirmar l'alcadessa republicana de Sitges, Aurora Carbonell.

Per a Esquerra, la iniciativa de l'Estat és un «nou atac» a les administracions locals, que creuen que ja han estat «perjudicades» des de l'aprovació de la Llei Orgànica d'Estabilitat Pressupostària i la LRSAL, impulsades pel ministre Montoro l'any 2013. La legislació, avalada segons ERC també pel PSOE, ha «obligat els consistoris a complir amb la regla de despesa, la reducció del deute, i la impossibilitat de generar dèficits puntuals», una circumstància que suposa una «acumulació de 17.000 milions d'euros que els ens locals no poden utilitzar».

La proposta anunciada ara pel Govern central implica, segons ERC, que aquests 17.000 milions d'euros els ajuntaments els cedeixin en préstec a l'Estat per poder utilitzar-los els propers 12 anys. «Un 35% d'aquests recursos, amb un màxim de 5.000 milions, tornarien durant el curs 2020-2021, això sí, amb condicions. La resta, retornarien durant els següents 15 anys», va destacar Carbonell. Per al partit republicà, això implica que els consistoris no podrien disposar de 12.000 milions d'euros que són seus.


Oposició frontal

ERC va afirmar que els ens locals no són una «banca de l'Estat», sinó la «millor eina per atendre les necessitats dels ciutadans», especialment en un context d'emergència econòmica i social com l'actual. Des d'Esquerra Republicana, van afirmar que defensen l'autonomia local. «Diem no a la proposta de l'Estat: només una República Catalana ens permetrà ajudar els nostres municipis i la nostra gent», va afirmar.

Per part seva, la vicepresidenta de JxCat i diputada al Parlament, Elsa Artadi, va preguntat a Podem on se situen, perquè, malgrat estar al Consell de Ministres, «ja els va bé seguir estant a canvi d'avalar l'espoli als municipis»

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook