11 de agost de 2020
11.08.2020
L'Empordà

Torra demana als serveis jurídics que la Generalitat es personi en el cas 3%

Si un cop analitzades les diligències practicades se'n desprèn que hi ha hagut un perjudici per a Catalunya, «es formularà escrit d'acusació» El president ha pres la decisió en contra l'opinió del PDeCAT, que ho veu partidista

12.08.2020 | 06:30
Quim Torra, divendres, durant el ple monogràfic sobre la monarquia.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat per carta al director del gabinet jurídic de la Generalitat, Francesc Esteve, que el Govern es personi en la causa del cas 3% de corrupció per a poder accedir a la instrucció i al sumari.

Torra demana que la Generalitat es personi per si «s'ha produït un perjudici a la Generalitat i s'exerceixin les accions oportunes contra les persones directament responsables dels fets constitutius de delicte, així com qualsevol altra persona que per la seva relació directa amb els fets investigats hagués col·laborat de manera activa i conscient». D'aquesta manera, el president compleix amb el que ell mateix va dir que estava disposat a fer, en contra de l'opinió del PDeCAT, que ha considerat «partidista» aquesta decisió, presa després d'una proposta formal d'Esquerra Republicana, que la va portar al Govern a través del seu home fort «extramurs», el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès.

En una primera resposta, el PDeCAT es va regirar contra aquesta iniciativa i es va mostrar fins i tot disposat a passar a l'atac per intentar convèncer l'opinió pública que el nou partit no té res a veure amb CDC i amb les acutacions del passat dels seus dirigents.


Una trentena de càrrecs

Però posteriorment va ser Torra qui va obrir clarament la porta a actuar com a acusació particular per esclarir si hi ha hagut perjudici per a les arques públiques en aquest cas de presumpta corrupció. Un cas pel qual l'Audiència Nacional demana asseure en la banqueta una trentena de càrrecs de CDC i del PDeCAT, entre els quals els exgerents, per organització criminal, frau a l'administració, suborn, tràfic d'influències i blanqueig.

Els serveis jurídics porten ja dies preparant l'escrit d'acusació, intentant filar molt fi perquè en l'acte judicial se citen molts contractes. I també per un altre motiu menys recordat: l'any 2016, Infraestructures.cat es va personar en el cas embrionari del 3% al Vendrell, però la justícia va denegar la petició per una possible responsabilitat civil subsidiària. Es tracta d'evitar que torni a succeir.


Els «vaivens» del Govern

Que el Govern es personi en una causa que afecta CDC no ha estat tasca fàcil en els últims anys. En relació al cas Palau, el Govern va canviar de posició: va passar de votar en contra en el Consorci del Palau a abstenir-se, després que el Parlament, a instàncies de la CUP i amb l'abstenció a última hora dels diputats del PDeCAT, aprovés instar el Govern a acusar CDC en aquest cas.


El gest del PSC a favor del PDeCAT

També va ser el Parlament el que va aprovar, la setmana passada dues resolucions, de Ciutadans i del PSC, per instar el Govern a fer efectiva aquesta personació. JxCat va votar a favor de la proposta socialista, no sense abans aconseguir que el PSC retirés del seu text la referència al PDeCAT. És a dir, que la possible corrupció es va limitar a l'antiga Convergència.

El Tribunal Suprem va ratificar el mes d'abril passat les principals condemnes del cas Palau, entre les quals el tràfic d'influències de CDC per valor de 6,6 milions d'euros. Ferrovial pagava comissions del 4% per obra pública a través del Palau.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook